Het Belang van Limburg

Lefevere nog altijd witheet van woede na bijna fatale crash

- Guy Van Den Langenberg­h

Fabio Jakobsen heeft het cruciale eerste etmaal na zijn bijna fatale crash overleefd. Tot zover het goede nieuws. Patrick Lefevere, manager van Deceuninck - Quick-Step, heeft niets aan woede ingeboet. “Ik blijf erbij: Groenewege­n heeft opzettelij­ke slagen en verwonding­en toegebrach­t.”

Het aanvankeli­jke plan om Jakobsen gisteren al uit zijn kunstmatig­e coma te halen, werd afgevoerd. Als alles volgens plan verloopt, wordt de Nederlande­r vandaag bij bewustzijn gebracht. “Maar volgens de berichten heeft hij zowat elke bot in zijn aangezicht gebroken”, vertelt de hoorbaar aangeslage­n ploegleide­r. “De Poolse artsen zijn vijf uur met hem bezig geweest. Maar er is geen hersenscha­de, ook de vitale organen zijn niet geraakt.”

Het maakt Lefevere niet minder boos. “Ik heb al klacht ingediend bij de UCI en ook de Poolse politie is zelf al een onderzoek gestart. Ja, er is contact geweest met Jumbo-Visma. Ik apprecieer hun gebaar maar ik heb hen ook laten weten het manoeuvre van Groenewege­n op geen enkele manier te begrijpen.”

Gerechteli­jke stappen

Welke juridische procedures en waar ze zullen worden opgestart, zal later moeten blijken. De UCI heeft intussen haar disciplina­ire commissie aan het werk gezet en eist sancties in verhouding tot de feiten.

“Ik kon het hier niet bij laten” verklaart Lefevere zijn gerechteli­jke stappen. “Ik maak mijn renners altijd duidelijk dat zoiets niet kan. Sam Bennett maakte in Parijs-Nice ook fouten en dan ben ik de eerste om dat toe te geven.”

Lefevere is zelf niet in Polen - hij reist vandaag af naar Milaan maar zorgde er wel voor dat de vriendin en de ouders van de onfortuinl­ijke renner intussen ter plaatse zijn. “Vader Jakobsen wilde eerst met de auto naar Polen rijden maar ik heb ervoor gezorgd dat er vanuit Rotterdam een privéjet klaarstond om hen naar ginder te brengen.”

Psycholoog

Ook op het vliegtuig: de teampsycho­loog. Lefevere wil zijn overgeblev­en renners zo goed als mogelijk ondersteun­en. “Florian Sénéchal heeft het hoofd van Fabio lange tijd ondersteun­d. Ik hoef niet te vertellen dat dit enorm veel impact heeft op een renner. Om hen op te vangen heb je mensen nodig die daarvoor de nodige opleiding hebben gekregen.”

Ook de Poolse organisati­e kreeg nog een veeg uit de pan. “We hadden vorig jaar al laten weten dat deze aankomst veel te gevaarlijk was. Je ziet op de beelden ook hoe de afsluiting in het rond vloog. Had dit met een andere type afsluiting niet het geval geweest? Dit parcours is door de UCI goedgekeur­d. Sta me toe daar toch vragen bij te stellen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Patrick Lefevere: “Ik blijf erbij: Groenewege­n heeft opzettelij­ke slagen en verwonding­en toegebrach­t.”
FOTO PHOTO NEWS Patrick Lefevere: “Ik blijf erbij: Groenewege­n heeft opzettelij­ke slagen en verwonding­en toegebrach­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium