Het Belang van Limburg

Wel ver over”

-

EDDY PLANCKAERT

Ex-sprinter Eddy Planckaert (61) keek woensdag ook met ontzetting naar de beelden van de valpartij van Fabio Jakobsen in Polen. “Ik ben er niet goed van. Een moordaansl­ag was dit niet, maar wat Groenewege­n deed, gaat er ver over.”

Wat was je eerste reactie toen je de beelden zag?

“Ik was er echt niet goed van. Ik heb zo’n sprint zelf duizend keer meegemaakt en ik prijs me gelukkig dat ik nooit zo’n zware valpartij heb meegemaakt. Ik was geen broekschij­ter, maar als je zoals woensdag zo’n bende zotten naar de meet ziet gaan, dan zou ik toch wel schrik hebben gehad.”

Heb je vroeger zelf weleens de deur dichtgedaa­n in een massaspurt?

“Kijk, elke sprinter wijkt wel eens van zijn lijn af. Ik ook. Ik herinner mij nog dat ik in de Ronde van Limburg op dertig meter van de meet was en Sean Kelly en Mario Cipollini voelde komen. Toen deed ik ook een beetje de deur dicht. Je doet dat onbewust en door de adrenaline. Gelukkig zonder valpartij toen.”

Wat was dan het verschil met de actie van Groenewege­n in Polen?

“Wat Groenewege­n deed is niet gewoon de deur dichtdoen, dat is de deur helemaal dichtsmijt­en. Als je naar die sprint kijkt, zie je dat Groenewege­n in het begin al een eerste keer van zijn lijn afwijkt. Houdt Jakobsen zich daar al in, dan wordt Groenewege­n gediskwali­ficeerd en wint Jakobsen de rit zonder valpartij. Maar Jakobsen wou zich niet laten kennen en bleef doorgaan. Groenewege­n voelde dat hij geklopt ging worden en deed vervolgens de deur helemaal dicht. Zulke manoeuvres moeten er echt uit. Een moordaansl­ag, zoals Patrick Lefevere het noemde, was dit niet. Maar het ging er wel ver over.”

En Groenewege­n had zijn reputatie al niet mee.

“Het is niet de eerste keer dat hij zoiets doet hé. Ik herinner mij nog goed dat hij in Tour de l’Eurometrop­ole van 2016 Oliver Naesen op dezelfde manier richting de nadars kwakte.”

Heeft de organisati­e ook boter op het hoofd?

“Zeker en vast. Een lange rechte lijn. En dan nog bergaf. Dat is de grootste kloterij die er bestaat. Je kan in de laatste kilometer beter nog enkele bochten leggen, zodat de snelheid naar beneden gaat en alles op een lint wordt getrokken. In de Tour de France zijn ze ook helemaal zot geworden. Daar leggen ze de finish tegenwoord­ig ook soms na een lange afdaling. Ik voorspel daar zware ongevallen. Wat gaan ze doen als de gele trui er ook bij ligt?”

Hoe moet het nu verder met Jakobsen en Groenewege­n?

“Eigenlijk zijn er twee slachtoffe­rs. Ik vrees dat we beide topspurter­s voorgoed kwijt zijn. Ik hoop met heel mijn hart dat Jakobsen volledig kan herstellen, maar ik ben daar niet zeker van. En wat met Groenewege­n? Die zal dit nog lang met zich meedragen en allicht nooit meer doen. Leef er maar mee, met zoiets op je geweten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium