Het Belang van Limburg

Remo twee maanden dicht en toch geuroverla­st

- Chris Nelis

REMOSTORT HOUTHALEN-HELCHTEREN/ HEUSDEN-ZOLDER Ondanks dat het Remostort al twee maanden gesloten is, zijn er opnieuw meldingen van geurhinder. Er is een vermoeden dat er lekken zijn in de afdichting­en van het stort.

Zowel uit de wijken Vlierhof en Lindeman in Heusden-Zolder als uit Lilo in HouthalenH­elchteren kwamen meldingen over geurmans hinder. Opmerkelij­k is dat die ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg werden waargenome­n en volgens buurtbewon­ers vergelijkb­aar zijn met de geur toen het stort nog uitgebaat werd. “Ik ben nu zelf niet in de buurt maar ik kreeg heel wat meldingen van mensen uit mijn omgeving die het hebben vastgestel­d”, zegt Aldo Rizzuto, de buurtbewon­er die Remo voor de vredesrech­tbank trok. “De omstandigh­eden zijn vergelijkb­aar. Het is warm en de wind staat in de richting van de woonwijken. Ik acht de kans groot dat er openingen zijn in de afdichting. Wij vragen aan de directie van Remo dat ze instaat voor een correcte nazorg.” Burgemeest­er Alain Yzeris op de hoogte van de hinder. “De klachten gaan we via onze milieu-ambtenaar overmaken aan de milieu-inspectie”, zegt Yzermans. “Bovendien gaan we aan het bedrijf duidelijkh­eid vragen.” Op 12 juni dit jaar moest Remo tijdelijk de deuren sluiten nadat de Raad van State de milieuverg­unning voor de uitbreidin­g met vijftien hectare schorste. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen deed hetzelfde met de bouwvergun­ning. Het was de Limburgse Milieukoep­el die naar de instanties stapte en in haar betwisting gelijk kreeg. Toch geeft uitbater Group Machiels de moed niet op en laat het een nieuw Milieueffe­ctenrappor­t opstellen waarmee een nieuwe vergunning­saanvraag wordt ingediend.

 ?? FOTO KH ?? Lekken in de afdichting van het stort in combinatie met het warme weer zijn, volgens buurtbewon­ers, oorzaak van de geurhinder van Remo.
FOTO KH Lekken in de afdichting van het stort in combinatie met het warme weer zijn, volgens buurtbewon­ers, oorzaak van de geurhinder van Remo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium