Het Belang van Limburg

Nelissen Steenfabri­eken vraagt vergunning voor gigantisch­e windturbin­e

-

GROENE STROOM

ken.

“Daarom wordt nu een vergunning aangevraag­d voor de bouw van een windturbin­e met een rotordiame­ter van ruim 150 meter, een hoogte van 241 meter en een vermogen van 4.500 kW”, zegt schepen van Ruimtelijk­e ordening Sofie Martens (Open Vld).

3.300 vluchten naar Dubai

“Door zelf in onze stroom te voorzien, besparen we maar liefst 4.560 ton CO2 per jaar. Dat is vergelijkb­aar met 3.300 vluchten van Brussel naar Dubai of de jaarlijkse uitstoot van 1.357 auto’s”, klinkt het bij Nelissen. “Daarboveno­p plant Luminus honderd bomen omdat we voor deze duurzame energievor­m kiezen. Hierdoor besparen we nog eens 2.200 kg CO2 extra. In combinatie met ons BEN-kantoorgeb­ouw en showroom dragen we zo maximaal ons steentje bij voor het milieu.”

De geplande windmolen bevindt zich helemaal achteraan op het terrein van Nelissen, vlak tegen de grens met Lafelt (Riemst) en niet ver van de Bilzerse deelgemeen­te Hees. Met zowat 25 meter hoogte is de oude bakstenen schoorstee­n naast de fabriek aan de Kiezelweg een dwergje ten opzichte van de geplande turbine.

“Het is de eerste turbine van die grootte in onze gemeente. Als gemeente moeten wij het openbaar onderzoek organisere­n. Dat loopt tot en met 3 september, daarna zullen wij advies uitbrengen”, verduideli­jkt Martens. Vermits het om een zogenaamde ‘Klasse I-activiteit’ gaat, is het de bestendige deputatie van Limburg die beslist over de aanvraag, op advies van de gemeente Lanaken. Geïnteress­eerden kunnen het dossier raadplegen op www.omgevingsl­oket.be en bij de gemeenteli­jke dienst Ruimtelijk­e ordening, enkel na afspraak op 089 730 760.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium