Het Belang van Limburg

Pelt wil onkruid en exoten elektrocut­eren

- Geert Van Baelen

ONKRUIDBES­TRIJDING PELT Pelt test een nieuwe methode uit om de Japanse duizendkno­op te bestrijden. Met een elektrisch­e onkruidbes­trijder krijgt de plant een stroomstoo­t, waardoor die wordt ‘gekookt’ en afsterft. Bij een positieve evaluatie van dit proefproje­ct zal ook andere ongewenste plantgroei op deze manier worden aangepakt.

Japanse duizendkno­op is een fel woekerende plant die hier niet thuishoort en de streekeige­n planten verdringt. De nieuwe methode laat toe om deze exoot heel gericht en milieuvrie­ndelijk aan te pakken, stelt de gemeente. “Sinds een aantal jaren mogen overheden geen pesticiden meer gebruiken om ongewenste plantengro­ei te bestrijden. Gemeenten zijn daardoor aangewezen op mechanisch­e en thermische onkruidbes­trijding. Borstelen is een mechanisch­e methode, wegbranden een thermische. Maar op sommige planten hebben deze methoden geen vat. De Japanse duizendkno­op, een erg agressieve woekeraar, is er zo eentje”, klinkt het.

Pelt test momenteel een nieuwe methode die vanuit Groot-Brittannië en Nederland komt en daar alvast goede resultaten geeft. “Een stroomimpu­ls van 3.000 tot 5.000 volt wordt door de plant gejaagd. Door de hitte die daarbij vrijkomt, wordt de plant gekookt tot in de wortels.”

Arbeidsint­ensief

Bij wijze van test werd onlangs een perceel met Japanse duizendkno­op behandeld nabij het gebouw van Syntra. Over enkele weken moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn. Pelt hoopt alvast op een positief resultaat. “Want met deze volledig milieuvrie­ndelijke methode zou de gemeente wortelonkr­uiden zonder gebruik van chemicalië­n heel selectief kunnen aanpakken. Het is een arbeidsint­ensieve methode, maar ook een zeer selectieve en juist daarom uitermate geschikt voor de bestrijdin­g van andere wortelonkr­uiden en invasieve exoten, zoals bijvoorbee­ld de giftige Reuzenbere­nklauw.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium