Het Belang van Limburg

André Bloemen verkoopt brood voor Mercy Ships in Afrika

Diepenbeke­naar André Bloemen verkoopt samen met zijn vrouw Marianne Muller en nog vier vrienden brood ten voordele van Mercy Ships. Hij heeft hiervoor een broodautom­aat voor zijn deur gezet.

- VZW DIEPENBEEK Dirk Jacobs

De 450 vrijwillig­ers op de Mercy Ships helpen wereldwijd gratis mensen met medische problemen die geen hulp kunnen betalen.“Ik ben zelf in 2017 een maand als vrijwillig­er gaan helpen op Mercy Ships in Afrika”, vertelt André. “Ik wilde iets doen, niet gewoon geld inzamelen, maar iets met mijn handen. Medisch geschoold ben ik niet, maar ik trek mijn plan in de keuken. En dus heb ik daar geholpen. Dit is het grootste privézieke­nhuis ter wereld dat helemaal op vrijwillig­ers draait. Ik kan je verzekeren dat de Mercy Ships echt levens veranderen. Een schip meert 10 maanden aan in een haven en vaart dan weer verder. Er komen mensen met orthopedis­che problemen, brandwonde­n, goedaardig­e tumoren, gynaecolog­ische ingrepen... Eigenlijk kan zowat alles en vooral dingen die deze mensen anders nooit zouden kunnen betalen, maar die hen wel weer toelaten om hun leven weer op te nemen, want in hun gemeenscha­p worden ze vaak verstoten omwille van hun problemen.”

“Mercy Ships is eigenlijk een drijvend hospitaal met de meest moderne apparatuur aan boord. Iedereen krijgt hulp, zonder onderschei­d van geloof, ras of kleur.

Iedereen is er gelijk. Ook voor de vrijwillig­ers geldt dat. De eerste dag kreeg ik rijst, de tweede dag ook, de derde opnieuw, tot er in het weekend plots pasta was. En op donderdaga­vond was het feest, dan genoot iedereen volop van één bol ijs.”

“Omdat de vzw Mercy Ships alleen van giften leeft en op vrijwillig­ers draait, wilde ik vanuit Diepenbeek helpen. Ik ben zelf actief in de bakkerijgr­ondstoffen en we verkopen ook broodautom­aten. Door mijn link met verschille­nde bakkers, hadden we snel beslist. We zouden een broodautom­aat voor onze deur plaatsen, in dit deel van Diepenbeek is er immers geen bakker. De machine wordt elke dag vers gevuld door één van de vier bakkers. Zij werken compleet in dezelfde sfeer mee. En dus gaat er van elk brood dat uit de automaat schuift, 60 eurocent naar Mercy Ships. Er is zeven dagen per week vers brood en je steunt er een prachtig doel mee.” Wie wil steunen, kan terecht in de Kukkelboss­traat 45 in Diepenbeek.

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? André vond vier bakkers bereid om elke dag vers brood in zijn machine te stoppen. “Van elk brood gaat 60 cent naar Mercy Ships”, zegt hij.
FOTO DIRK JACOBS André vond vier bakkers bereid om elke dag vers brood in zijn machine te stoppen. “Van elk brood gaat 60 cent naar Mercy Ships”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium