Het Belang van Limburg

Asielzoeke­r riskeert 3 jaar cel voor neersteken priester

Een asielzoeke­r die in 2016 een priester in Lanaken aanviel met een mes riskeert een celstraf van drie jaar en een geldboete van 4.000 euro. De dader had eerst nog eten gekregen van pastoor Jos Vanderlee.

- RECHTBANK LANAKEN Shauni Deferm

Op 31 juli 2016 belde de asielzoeke­r aan bij de priester. Hij smeekte het slachtoffe­r om een onderkomen en eten. “De priester gaf hem wat water en brood en zei dat hij in de namiddag eens terug moest komen”, aldus de procureur. “De man keerde later op de dag terug en vroeg om te douchen. Toen de priester in tussentijd een kop koffie wilde zetten, zag hij vanuit zijn ooghoek hoe de bezoeker een slagersmes uit zijn sportzak nam.” De priester kreeg enkele steken toegediend maar hij kon zijn aanvaller wel buiten duwen. Hij raakte gewond aan zijn duim.

Enkele getuigen zagen hoe de dader instapte in een auto met Nederlands kenteken. In de sporttas die werd achtergela­ten zat een eetlepel. In de vuilnisbak in de woning van de priester zat een scheermesj­e. Ook de fiets van de asielzoeke­r stond nog aan het huis. “Op al deze voorwerpen werd DNA van de dader teruggevon­den.” Via de nummerplaa­t van de auto kwamen de speurders bij de eigenaar van het voertuig terecht. Die vertelde dat hij op de dag van de feiten een opdringeri­ge man een lift had gegeven. Hij herkende de man nadien formeel, net zoals de priester en enkele getuigen de dader ook konden aandui

den tijdens een confrontat­ie.

Spijt

De procureur vraagt een opsluiting van drie jaar. “Die priester wilde iemand helpen en moest het op deze manier bekopen. Dit zijn ernstige feiten”, zo klonk het. De advocaat van de verdachte vraagt om de opgelegde straf te beperken tot de voorlopige hechtenis. “Ik krijg ook niet meer uit die man dan u”, zo sprak zijn advocaat tot de rechter. “Hij zegt dat hij zich niets meer kan herinneren.” Verder zou er ook sprake zijn van schizofren­ie. De man kon zelf maar moeilijk uit zijn woorden komen in de rechtbank. Toch betuigde hij zijn spijt. “Het was niet de bedoeling om bepaalde dingen te doen.”

→ Vonnis op 13 augustus.

 ?? FOTO JOGE ?? Pastoor Jos Vanderlee raakte bij de steekparti­j gewond aan zijn duim.
FOTO JOGE Pastoor Jos Vanderlee raakte bij de steekparti­j gewond aan zijn duim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium