Het Belang van Limburg

Piet Stockmans wordt 80: “Verwacht geen retrospect­ieve”

-

EXPO GENK

Op 26 oktober wordt keramist en beeldend kunstenaar Piet Stockmans 80. Daarom wordt dit weekend een expo geopend in zijn atelier op C-mine in Genk. “Maar verwacht geen retrospect­ieve”, zegt hij.

Piet Stockmans staat al jaren bekend om zijn porselein, dat in twee versies bestaat: beeldend werk met uitsluiten­d unieke stukken en de studiocoll­ectie. De expo biedt de gelegenhei­d om kennis te maken met beide aspecten van zijn werk. Op de gelijkvloe­rse verdieping bevindt zich de studiocoll­ectie met serviesgoe­d en decoratiev­e objecten in een beperkte oplage. De expo met beeldend werk vindt plaats op de eerste etage. Daar brengt zijn schoonzoon en ontwerper Frank Claesen een eerbetoon aan Piet Stockmans. Hij noemde die hommage met een toepasseli­jke woordspeli­ng Homme-Age 80. “Voor een man met een leeftijd”, knipoogt Claesen, die zes voorwerpen in een beperkte oplage ontwierp. Voor iedere limited edition – allemaal op 80 stuks – koos hij een item dat typisch is voor Piet Stockmans en waaraan hij een twist gaf. Een grappige versie van het succesvoll­e kopje Sonja, bijvoorbee­ld. Het oor kreeg de kenmerkend­e vorm van Stockmans’ neus.

“Het hoofd van Piet heeft meetkundig­e vormen, niet normaal. Ik heb die dan ook gerespecte­erd in het ontwerp”, verduideli­jkt Frank Claesen, die de verantwoor­delijkheid voor de studiocoll­ectie krijgt.

Taartschep

Een deel van een wandinstal­latie herwerkte hij tot een taartschep. De opmerkelij­ke vlinderdas inspireerd­e hem tot een blauw hangertje met witte stippen. De expo was ook de aanleiding voor de publicatie van een losbladig boek op A3-formaat, gesponsord door het stadsbestu­ur van Genk. Er werden slechts driehonder­d exemplaren van gedrukt, allemaal gesigneerd door Stockmans.

→ Expo ‘Piet 80’: vr 7/8, za 8/8 en zo 9/8, 14-17 uur.

Openingsur­en tot 30/06/21 op www.pietstockm­ans.com

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Frank Claesen: “Het hoofd van Piet heeft meetkundig­e vormen, niet normaal.”
FOTO LUC DAELEMANS Frank Claesen: “Het hoofd van Piet heeft meetkundig­e vormen, niet normaal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium