Het Belang van Limburg

Jago Geerts wil schitteren voor zijn overleden trainer

Na vijf maanden is het zondag zover: de herstart van het WK, met een drieluik in Letland. Jago Geerts, nummer twee in de MX2, wil schitteren als eerbetoon aan Dirk Geukens, zijn conditietr­ainer die onlangs overleed.

-

Op 22 juli werd de motorcross­wereld opgeschrik­t door het plotse overlijden van Dirk Geukens (57). Een enorme klap ook voor Jago Geerts, die sinds eind 2013 samenwerkt­e met de voormalige GP-rijder. “Ik kan het nog altijd moeilijk vatten dat Dirk er niet meer is. Hij maakte mijn fysieke programma’s, we hadden veel contact met elkaar. Plots was hij er niet meer (stilte). Dirk heeft een groot aandeel in waar ik nu sta. Ik mis hem hard. Als trainer en als mens. Ik doe er nu alles aan om hem, met knalpresta­ties, een mooi eerbetoon te bezorgen.”

Kanonstart­s

Zijn voorbereid­ingswedstr­ijden op de herstart, doen alvast het beste vermoeden. Geerts won drie van de vier races waaraan hij deelnam. “Al zijn het maar voorbereid­ingsraces, het doet toch deugd”, zegt de Balenaar, die voor het Genkse Kemea Yamaha uitkomt. “Ik voel me goed, de motor is prima. Vooral mijn starts waren de laatste weken super. Dat maakt mijn job een pak makkelijke­r. Je bril blijft langer zuiver en je verspilt veel minder energie in de beginfase. Hopelijk kan ik die kanonstart­s nu ook meenemen naar de GP’s.”

In die races kwam Geerts ook al titelrival­en tegen, waardoor hij wel wat zicht heeft op hun niveau. “Olsen heeft de coronabrea­k duidelijk gebruikt om weer fit te geraken na zijn blessure. Die is helemaal terug. Beaton was ook sterk. Vialle (WK-leider, nvdr.) had in Arnhem wat pech, maar geloof me: die zal er staan in Kegums.”

Veel zand

Eén ding is duidelijk: op basis van zijn resultaten en kwaliteite­n als zandrijder start Geerts in de drie GP’s in Letland als torenhoog favoriet.

“Ik zie een favorieten­rol niet als iets negatiefs”, zegt hij. “Het is net fijn dat de concurrent­en weten dat ik in een goede vorm zit. Wat niet wil zeggen dat ik me ongenaakba­ar waan. Helemaal niet. Zand is ook geen garantie op succes. Voor de coronabrea­k hebben we twee GP’s gereden. Eentje op een harde baan, eentje in het zand. Ik heb eentje niet gewonnen. Ja, die in het zand.” Sommige rijders klagen dat er op de nieuwe kalender te veel zandraces staan: Kegums (3x), Lommel (3x) en Mantova (2x). “Normaal staan er slechts drie wedstrijde­n in het zand op de kalender. Maar dan klaag ik ook niet dat er te veel GP’s op harde banen zijn. Eigenlijk zou dat 5050 moeten zijn. Ik denk dat we nu vooral blij mogen zijn dat we weer mogen rijden.”

Vier coronatest­s

In Letland maken we voor het eerste kennis met een triple GP. De rijders moeten in Kegums drie keer aan de bak: zondag, woensdag en opnieuw zondag. Zwaar karwei dus. “Niet niks, maar toch kijk ik ernaar uit”, aldus Geerts. “Conditione­el sta ik sterk. Mijn motto is: hoe zwaarder, hoe liever.” Opvallend: Geerts is niet met het vliegtuig, maar wel - samen met zijn ouders - met de mobilhome naar Letland gereden. “Eén: omwille van corona. Zo blijven we in onze bubbel. Twee: het is praktische­r. We kunnen fijn in onze eigen mobilhome blijven, hoeven dus niet op hotel.”

Geerts moest vlak voor zijn vertrek in België verplicht een coronatest ondergaan en moest dat meteen bij aankomst in Letland nog eens herhalen. “En ik moet me hier deze week nog twee keer laten testen. Totaal geen probleem mee. Integendee­l. De gezondheid van iedereen staat voorop.”

Volgens velen kan het Letse drieluik van Geerts pas geslaagd zijn als hij met de rode leiderspla­at naar huis terugkeert. “Goh, dat zou natuurlijk mooi zijn, maar het is geen must. De allerlaats­te GP afsluiten met de rode plaat: dat is het enige wat telt.”

WK-STANDEN

MX2: 1. Vialle (Fra) 87, 2. Geerts (Bel) 82, 3. Beaton (Aus) 74, 4. Renaux (Fra) 61, 5. Hofer (Oos) 53.

MXGP: 1. Herlings (Ned) 94, 2. Gajser (Slo) 85, Cairoli (Ita) 68, 4. Desalle (Bel) 60, 5. Paulin (Fra) 58;... 10. Van Horebeek (Bel) 39.

“Dirk heeft een groot aandeel in waar ik nu sta. Ik mis hem hard. Als trainer en als mens”

Jago Geerts

“Drie GP’s in acht dagen: niet niks. Maar mijn motto is: hoe zwaarder, hoe liever”

Jago Geerts

 ?? FOTO YAMAHA/CDS ?? Geerts in actie in Axel afgelopen zondag. “Hoe zwaarder de baan, hoe liever”, zegt de Balenaar.
FOTO YAMAHA/CDS Geerts in actie in Axel afgelopen zondag. “Hoe zwaarder de baan, hoe liever”, zegt de Balenaar.
 ?? FOTO RR ?? Geerts (hier in 2014) was piepjong toen hij met Dirk Geukens begon samen te werken.
FOTO RR Geerts (hier in 2014) was piepjong toen hij met Dirk Geukens begon samen te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium