Het Belang van Limburg

Geen overnemer voor Recor: 160 jobs bedreigd

Het ziet er almaar somberder uit voor de Hasseltse meubelfabr­ikant Recor. De twee resterende kandidaat-overnemers hebben afgehaakt. Het faillissem­ent lijkt daarmee onafwendba­ar. Ruim 160 banen staan op de tocht.

- MEUBELINDU­STRIE Guido Cloosterma­ns en Dirk Jacobs

Een dikke week geleden was er nog goed nieuws te melden over een deel van het bedrijf, met de overname van de afdeling zitmeubele­n door Adrien en Charles Corthouts, de kleinzonen van oprichter René Corthouts. De rechter keurde het bod van de familie goed en daarmee konden een vijftigtal jobs van de 215 gered worden.

De commerciël­e uitbating van de afdeling wordt ondergebra­cht in een nieuwe vennootsch­ap, geleid door Adrien Corthouts. De productie van de zitmeubele­n wordt overgebrac­ht van Hasselt naar Genk, meer bepaald naar de site van Recor Bedding, geleid door Charles Corthouts.

Voor de overige activiteit­en werd sindsdien verder gezocht naar een overnemer. De gesprekken met twee potentiële overnemers hebben echter niets opgeleverd. De gerechtsma­ndataris heeft dan ook de stopzettin­g van de gerechteli­jke reorganisa­tie gevraagd. De rechter zal daarover de komende dagen een uitspraak doen. Als de WCOprocedu­re wordt stopgezet, zullen allicht de boeken worden neergelegd, bevestigt ook Thomas Dujardin, woordvoerd­er van Recor.

Beschermin­g

Dujardin hoopt dat er onder begeleidin­g van een curator toch nog een aantal bestelling­en kunnen worden afgewerkt. “Er is een orderporte­feuille en er zijn voldoende voorraden.” Recor heeft zelf geen winkels maar verkoopt zijn meubelen via een honderdtal meubelzake­n in België, Luxemburg, Frankrijk en Nederland. Recor vroeg eind april in volle coronacris­is beschermin­g aan tegen zijn schuldeise­rs. De beschermin­g werd goedgekeur­d voor een periode van vier maanden en gold alleen voor Recor in Hasselt.

Nieuwe strategie

Onder impuls van Charles en Adrien Corthouts was het bedrijf twee jaar geleden begonnen met een implementa­tie van een nieuwe strategie. In eigen land ging het begin dit jaar de goede richting uit, maar internatio­naal lagen de zaken anders. Een aantal orders werd on hold gezet, wat een directe impact had op de omzet. De coronacris­is deed uiteindeli­jk de rest. De aanvoer van grondstoff­en begon te sputteren en de sluiting van meubelwink­els tijdens de lockdown deed de verkoop stilvallen. De groep Recor is al meer dan 70 jaar actief in de meubelbran­che. Behalve de meubelfabr­iek in Hasselt beschikt de groep ook nog over Recor Bedding in Genk en over productief­aciliteite­n in Centraal-Europa. In totaal telt de groep zo’n 700 werknemers.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het ziet er almaar somberder uit voor de Hasseltse meubelfabr­ikant Recor.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Het ziet er almaar somberder uit voor de Hasseltse meubelfabr­ikant Recor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium