Het Belang van Limburg

Spaarboekj­e

-

Noorwegen, zijn fjorden, zijn bergen, zijn staatsfond­s. Het collectiev­e Noorse spaarboekj­e is vandaag ongeveer 960 miljard euro rijk. Het is daarmee het grootste staatsfond­s ter wereld. Noorwegen zou de Belgische staatsschu­ld twee keer kunnen afbetalen en daarvoor niet eens een lening moeten aangaan. Ter verdedigin­g van ons land dient wel gezegd dat het Noorse staatsfond­s wordt gespekt met de inkomsten uit olie en gas. De

Noren hebben hun spaargeld niet verbrast, maar slim geïnvestee­rd.

Zoals elke goede huisvader heeft het Noorse staatsfond­s gespaard als het goed gaat, om een deeltje daarvan uit te geven als het slecht gaat. Nu bijvoorbee­ld. Dit jaar keert het fonds voor zo’n 35 miljard euro uit aan de Noorse overheid. Dat geld wordt gebruikt om de gevolgen van de coronacris­is en van de dalende olieprijs op te vangen.

Het Noorse staatsfond­s heeft zich de voorbije jaren steeds vaker geprofilee­rd als ethisch belegger. Zo trok het zich terug uit bedrijven die actief zijn in de productie van palmolie, terwijl ook belangen van de hand werden gedaan in de olie- en steenkooln­ijverheid, in de wapenindus­trie en in de tabaksindu­strie.

Tijdens vergaderin­gen van aandeelhou­ders stellen de vertegenwo­ordigers van het fonds zich regelmatig kritisch op. Zo werd Amazon op de vingers getikt omwille van zijn beleid rond mensenrech­ten, werden Volkswagen en Toyota berispt omwille van hun kobaltaank­open en kregen verschille­nde banken kritiek te horen over hun witwasprak­tijken. De ethische aanpak van het Noorse staatsfond­s is in Noorwegen onderwerp van maatschapp­elijk debat. Hoever moet een beleggings­fonds gaan in zijn ethische aanpak?

Toch is de houding van de Noren niet altijd even consequent. Terwijl het land voor zijn energievoo­rziening steeds meer inzet op duurzame energiebro­nnen en geldt als het paradijs van de elektrisch­e auto, is de Noorse rijkdom grotendeel­s afhankelij­k van de olieversla­ving van de rest van de wereld.

De Noorse houding ten aanzien van olie is op zijn minst dubbelzinn­ig. Eind juni maakte de Noorse minister van Olie bekend 136 zones in de Barentszze­e ter beschikkin­g te stellen voor testboring­en. In het gebied tussen het Noorse vasteland en de eilandengr­oep Svalbard bevindt zich naar schatting twee derde van de niet ontdekte Noorse olievoorra­den. Noorwegen krijgt nu een koekje van eigen deeg. Deutsche Bank kondigde deze week aan te stoppen met de financieri­ng van olieprojec­ten in het Noordpoolg­ebied, met inbegrip van het Noors continenta­al plat. Goldman Sachs en Morgan Stanley namen eerder al een gelijkaard­ige beslissing. Dat is een serieuze tegenslag voor de olie- en gaswinning in het Noordpoolg­ebied, maar een goede zaak voor het klimaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium