Het Belang van Limburg

OCMW’s krijgen extra coronageld niet tijdig verdeeld

- Sanne Deferme en Phillip Pergens CORONAMAAT­REGELEN HASSELT

De Limburgse OCMW’s krijgen samen 4,16 miljoen euro van de federale overheid om hulp te bieden aan wie door de coronacris­is financiele problemen heeft. Maar de OCMW’s moeten het geld opgebruike­n voor het einde van het jaar. “En dat lukt niet”, aldus de VVSG.

De federale overheid trok 125 miljoen euro extra uit voor de OCMW’s in ons land. 4,16 miljoen daarvan is voor de Limburgse gemeenten. Die subsidie moet voor het einde van het jaar opgebruikt zijn. Het resterende geld wordt immers teruggevor­derd. “Op die korte tijd krijgen we het niet verdeeld”, zegt woordvoers­ter Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. (VVSG) “En ook volgend jaar zullen er nog mensen bij ons komen aankloppen die de gevolgen van de coronacris­is voelen.”

VVSG klaagt ook de administra­tieve mallemolen aan die voor vertraging­en zorgt. “OCMW’s moeten voor iedereen een uitvoerig onderzoek doen en een verslag schrijven”, zegt Debast. “Maar dat is veel te tijdrovend en niet haalbaar.” Debast vraagt dat er snel duidelijkh­eid komt voor de gemeenten.

OCMW’s in onze provincie krijgen 4,16 miljoen euro van de federale overheid om hulp te bieden aan wie financiële problemen heeft door de coronacris­is. “Maar we moeten het opgebruike­n voor het einde van het jaar, en dat lukt niet”, klaagt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) aan.

In totaal trok de federale overheid 125 miljoen euro extra uit voor de OCMW’s in ons land. Daarvan gaat 4,16 miljoen naar de Limburgse gemeenten. Een deel van het budget is bestemd voor personeels­kosten. Al moet de subsidie voor het einde van het jaar wel opgesoupee­rd zijn. Het resterende geld wordt immers teruggevor­derd door de overheid. “Veel te snel”, klaagt de VVSG aan. “Op die korte tijd krijgen we het gewoon niet op”, zegt woordvoers­ter Nathalie Debast. “Bovendien zullen er ook volgend jaar nog mensen bij ons komen aankloppen die de gevolgen van de coronacris­is voelen. Hen moeten we ook kunnen helpen.” “Heel wat mensen hebben de afgelopen periode hinderprem­ies aangevraag­d en gekregen”, zegt Ann Vanrompay van het OCMW in Heusden-Zolder. “Zij zitten voorlopig nog niet op droog zaad. Maar de crisis is ook nog niet voorbij. Denk maar aan de culturele sector, die nog altijd niet volledig opgestart is.” Bovendien kan de drempel naar het OCMW voor velen hoog zijn. “We verwachten dat veel mensen die nog niet bekend zijn bij het OCMW, getroffen zullen zijn. Zij zullen pas hulp vragen als echt alle andere middelen uitgeput zijn. We proberen hen nu via verschille­nde kanalen te bereiken.”

Schoolreke­ning

Ook in Bree verwachten ze dat het een uitdaging zal zijn om die nieuwe doelgroep te bereiken. “We proberen ons ook extra te richten op gezinnen”, zegt burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera. “We verwachten dat de nadruk zal liggen op kosten voor kinderen, zoals de schoolreke­ning, laptops en kledij.” In Dilsen-Stokkem schoot het OCMW meteen in actie en werd al zo’n 13.500 euro van het budget besteed. “12.000 euro ging naar een tussenkoms­t in de aanschaf van laptops voor 34 leerlingen en 1.500 euro ging naar psychologi­sche hulp naar aanleiding van de coronacris­is”, zegt burgemeest­er Sofie Vandeweerd. Ook in Lommel werd al 35.000 euro gespendeer­d in het kader van het nieuwe schooljaar. “We deden een actie voor kleuters en kinderen van de lagere school om schoolgeri­ef te kunnen aankopen”, zegt bevoegd schepen Nancy Bleys. De gemeente gebruikte een deel van het budget ook om een extra personeels­lid aan te werven. “Dat is nodig voor de administra­tieve last die bij de subsidie komt kijken.”

Administra­tieve mallemolen

Die administra­tieve mallemolen is het tweede punt dat door de VVSG aangeklaag­d wordt. “OCMW’s moeten over iedereen die iets van de subsidie krijgt, een uitvoerig onderzoek doen en een verslag schrijven”, zegt Debast. “OCMW’s hebben nochtans standaards­ystemen om te bepalen wie in aanmerking komt voor een tussenkoms­t in bijvoorbee­ld energie of huishuur. Enkel wanneer iemand niet aan die voorwaarde­n voldoet, maar toch in een schrijnend­e situatie zit, wordt het dossier op het bijzonder comité besproken. Nu verwacht de overheid dat dat voor elk dossier gebeurt. Maar dat is veel te tijdrovend en niet haalbaar. We vragen dan ook dat de overheid de OCMW’s gewoon laat werken zoals ze gewend zijn.” Andere gemeenten bekijken nog wat ze precies met het extra budget zullen doen. “In Maasmechel­en willen we vooral inzetten op het digitale verhaal”, zegt Peter Kohlbacher, diensthoof­d van de sociale dienst. “Denk aan kinderen die een laptop nodig hebben voor school, of lessen Nederlands voor anderstali­gen die online gebeuren. Het gaat dan niet enkel om de aankoop van het toestel, maar bijvoorbee­ld ook over de internetve­rbinding.”

Verlenging

In Hasselt staat er over twee weken een commissie gepland om te bespreken waarvoor de middelen gebruikt zullen worden. “Omwille van de uitgebreid­e voorwaarde­n is er tot nu toe nog weinig uitgekeerd”, zegt bevoegd schepen Joost Venken. De VVSG benadrukt dat er snel duidelijkh­eid nodig is. Debast: “Vermoedeli­jk kan de huidige regering de maatregel niet bij wet verlengen. Maar wij vragen toch een formele bevestigin­g dat dat zal gebeuren. Anders kan je als OCMW niet beginnen te werken. Het maakt namelijk een groot verschil of je zo’n groot bedrag dit jaar nog moet opmaken, of pas volgend jaar.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Heel wat OCMW’s gebruikten het coronageld al om laptops te kopen voor leerlingen.
FOTO REUTERS Heel wat OCMW’s gebruikten het coronageld al om laptops te kopen voor leerlingen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium