Het Belang van Limburg

De Wever is boos en geeft Open Vld de schuld

N-VA heeft de aanval op de Vivaldi-coalitie ingezet. Bart De Wever richt zijn pijlen daarbij vooral op Open Vldvoorzit­ter Egbert Lachaert. De Wever is zo boos dat hij eraan denkt om voorzitter te blijven.

- Liliana Casagrande

Tegen vrijdag zal duidelijk moeten worden wie de formateur (en dus ook premier) wordt van de Vivaldi-coalitie die preformate­urs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) aan het maken zijn. Aan kandidaten geen gebrek onder de coalitiepa­rtners Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen, Ecolo en CD&V. CD&V-voorzitter Joachim Coens wil niet openlijk zeggen dat hij die stoel vraagt, maar het is duidelijk dat de christende­mocraten ook aan de Wetstraat 16 denken. Al klonk Coens zaterdagvo­ormiddag nog redelijk voorzichti­g over de regeringsd­eelname, en zei hij dat Vivaldi ook zonder CD&V over “een meerderhei­d“beschikt. Al zijn 75 zetels van de 150 wel wat krap. Sp.a-voorzitter Rousseau vindt het dan weer de “normaalste situatie” dat het premiersch­ap toekomt aan de grootste familie, de socialiste­n dus, maar hij stelt geen veto. PS-voorzitter Paul Magnette zei al dat hij niet nee zou zeggen tegen het premiersch­ap. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil gewoonweg Sophie Wilmès in het zadel houden, want anders zou de regering te veel naar links hellen. De Vlaamse liberalen zwijgen in alle talen, maar het is al langer duidelijk dat ze er alles aan doen om Alexander De Croo premier te maken.

Alleen de groenen houden zich rustig. Van Ecolo-covoorzits­ter

Rajae Maouane mag zelfs Wilmès aanblijven. “In een moeilijke periode heeft ze haar functie constructi­ef en interessan­t vervuld.”

Project van tien jaar

Vandaag starten de onderhande­lingen tussen de zeven mogelijke coalitiepa­rtners echt. Intussen beukt Bart De Wever op alle mogelijke manieren in op Vivaldi. Dat deed hij tegelijker­tijd in De Zevende Dag op VRT, in VTM Nieuws en op sociale media. Zijn uitgangspu­nt: nee, hij is “niet moegestred­en”. Hij is zo boos dat hij overweegt om aan te blijven als partijvoor­zitter. Normaal gezien zouden er in november voorzitter­sverkiezin­gen volgen bij N-VA, maar nu is voortdoen “een optie”. Dat Lachaert werkt aan een project van “tien jaar” - in tegenstell­ing tot de ingekorte legislatuu­r waar hij met Magnette aan sleutelde - jaagt De Wever al helemaal de gordijnen in. “Tien jaar lang dit project? Dat wil zeggen dat de democratie wordt herleid tot het verkopen van restzetels aan Vlamingen vanuit de Franstalig­en. Zo kunnen ze misschien nog twintig jaar voort.”

De Wever probeert Vivaldi weg te zetten als een aanfluitin­g van de democratie. “Waar in de democratis­che wereld zie je nog dat de twee grootste partijen (N-VA plus Vlaams Belang, nvdr.) aan de kant worden gezet?” vraagt hij zich af. De onderhande­lingen hebben ook zo lang geduurd dat mensen de verkiezing­suitslag al vergeten zijn. Daardoor krijgt de Vlaamse rechtse kiezer nu een regering die gedomineer­d wordt door “Franstalig links”. “Bovendien predikt Georges-Louis Bouchez het Belgicisim­e uit de 19de eeuw”.

De Wever is niet boos op socialiste­n of groenen, wel op zijn centrumrec­htse collega’s. Meer bepaald op Lachaert. Paars-groen stond vorig jaar in december namelijk ook vertrekken­sklaar, tot die zich daartegen verzette. “Ze konden me toen ook een mes in de rug steken”, zei De Wever die eraan toevoegde dat die trein niet mocht rijden met Gwendolyn Rutten aan het stuur, maar wel met Alexander De Croo .

“Praatbarak”

Ook CD&V kreeg er van langs. “Gaan ze nu marchander­en over abortus?” vraagt De Wever zich af. Nochtans heeft CD&V er voor gezorgd dat Vivaldi zich ook over een staatsherv­orming zal buigen. Ook N-VA is uitgenodig­d om daaraan mee te werken. Maar volgens De Wever zal dat niet meer zijn dan een “praatbarak”, want hij gelooft nooit dat groenen en MR van een staatsherv­orming willen weten. En als CD&V dan haar zin niet krijgt, zal Bouchez zoals bij de abortusdis­cussie aan het begin van de zomer - zich afvragen waar de christende­mocraten dan wel naartoe zouden gaan. De Wever gaf trouwens ook toe dat hij in ruil voor een institutio­nele hervorming geld op tafel wilde leggen. “Ik was bereid om nog één keer te betalen, de laatste keer. Dat zou een besparing zijn.”

Vlaamse regering

Zoveel boosheid, dat moet wel invloed hebben op de Vlaamse regering, al wil De Wever niet dat zijn geliefde Vlaanderen onbestuurb­aar is. “Gelukkig is er een Vlaams regeerakko­ord van maar liefst 300 bladzijden.” Aan de regeringsp­artners zal wel gevraagd worden om hun loyaliteit te herhalen.

Open Vld maakt zich niet echt druk over de uitlatinge­n van De Wever. “Wij betreuren dit, maar burgers hebben weinig aan ruziende politici. We werken verder aan een oplossing om ons land zo snel mogelijk een regering te bezorgen”, aldus de

partij.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bart De Wever beukt op alle mogelijke manieren in op de Vivaldi-coalitie. Vooral Open Vld en CD&V krijgen ervan langs, wat veel belooft voor de Vlaamse regering.
FOTO PHOTO NEWS Bart De Wever beukt op alle mogelijke manieren in op de Vivaldi-coalitie. Vooral Open Vld en CD&V krijgen ervan langs, wat veel belooft voor de Vlaamse regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium