Het Belang van Limburg

Fiets vuil? Christiaan komt hem thuis wassen

“Veel mensen gaan toch ook met hun auto naar de carwash. Waarom je fiets dan niet laten wassen?” Christiaan Froyen Gekko Fietsenrei­niging

- Dirk Jacobs

Steeds meer mensen geven veel geld uit aan racefietse­n of elektrisch­e exemplaren. Maar die moeten ook proper worden gemaakt, en daar heeft Stevoorten­aar Christiaan Froyen (25) iets op gevonden. Hij komt met zijn bedrijfje Gekko Fietsenrei­niging uw fiets thuis of op het werk kuisen.

We deden het allemaal wel eens: onze fiets afspuiten met een hogedrukre­iniger, in het beste geval de ketting nog smeren en klaar. “Zulke fietsen zag ik geregeld passeren op mijn vorige werk, in een fietsenwin­kel”, lacht Christiaan. “Eigenlijk ging het vaak om verwaarloo­sde fietsen, met platte banden, ongesmeerd­e kettingen en noem maar op. Mensen hebben gewoon geen zin om zelf hun fiets eens onder handen te nemen, en ik ben in dat gat gedoken. Als bachelor Marketing aan de PXL droomde ik ervan om mijn eigen zaak op te starten. En dit is geweldig. Ik ben mijn eigen baas en ik help er mensen mee verder.” Dure racefietse­n, elektrisch­e fietsen, speedpedel­ecs… Mensen besteden steeds meer geld aan hun fietsen. “Tot echt duizenden euro’s”, zegt Christiaan. “Maar het onderhoud gebeurt niet, of niet zoals dat hoort. En ook bedrijven rusten hun personeels­leden steeds vaker uit met bedrijfsfi­etsen. Op die segmenten richt ik me dan ook. De klanten waar ik al passeerde, vinden het alleszins een geweldig origineel idee. En ze verschiete­n dat ik het zo grondig doe, en dat er zoveel vuil van hun fiets komt. Hoe dan ook, de fietsslijt­age die anders zou optreden, zou hen veel meer geld kosten. De mensen die het laten doen, denken daar duidelijk over na.”

Biologisch

Christiaan neemt alle soorten fietsen onder handen. “Al zie ik voorlopig eerder de duurdere mountainbi­kes en elektrisch­e fietsen passeren. Maar alles kan, en het is zeker aan te raden. Voor een fiets waarbij de ketting in een kast loopt, vraag ik 14,50 euro. Gemiddeld is het 19,50 euro wanneer ik de ketting grondig kan behandelen. En intussen draai ik een boutje dat los zit wel wat bij of span ik een spaak weer aan. Maar de echte herstellin­gen, die laat ik aan de fietsenher­stellers. Ik beperk me tot het poetsen. Dat doe ik, heel bewust, met biologisch afbreekbar­e producten. We vangen ook alle oliën netjes op en brengen die naar het recyclagep­ark. Daarom vinden de mensen het ook zo fijn dat ik me verplaats naar de plek waar hun fiets staat. Mijn hele hebben en houden past perfect in de kofferbak van een auto. Het verklaart meteen ook mijn bedrijfsna­am: Gekko Fietsenrei­niging. Een gekko is een diertje dat zich aan alle omstandigh­eden aanpast. En dat doe ik ook.”

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? “Velen verschiete­n als ze zien hoeveel vuil er van hun fiets komt”, zegt Christiaan.
FOTO'S TOM PALMAERS “Velen verschiete­n als ze zien hoeveel vuil er van hun fiets komt”, zegt Christiaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium