Het Belang van Limburg

Drugsmaffi­a slaat toe ondanks Operatie Nachtwacht

-

POLITIE-ACTIE ANTWERPEN

Geen 24 uur nadat met Operatie Nachtwacht de grootste Antwerpse politieact­ie in jaren opgezet werd, vlogen de kogels weer in het rond in Deurne. En nog wel drie kwartier voor de politie in de wijk zou uitrukken. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zegt dat hij enkel aan symptoombe­strijding kan doen en vraagt de volgende federale regering om het probleem grondig aan te pakken.

Getuigen zagen zaterdagav­ond twee mannen wegrijden op een scooter nadat er schoten waren gelost in Deurne. In de garagepoor­ten van een pand vlakbij zaten twee kogelgaten. De timing van het zevende feit in twee weken tijd is opvallend: amper drie kwartier later zou de Antwerpse politie voor de tweede keer de wijk intrekken voor Operatie Nachtwacht, de poging van burgemeest­er De Wever om dit soort geweld enigszins in te dijken. De veiligheid­sactie schrikt (drugs)criminelen duidelijk niet af.

In het pand dat werd beschoten, staat Souad El M. ingeschrev­en. Zij is de zus van Abdelilah El M. alias ‘Black’, hoofdverda­chte in het grote drugsdossi­er Makreel, waarbij drugs uit een container uit Zuid-Amerika werden gehaald en overgelade­n in Europese containers. Naast de zus van ‘Black’ is Souad El M. ook de echtgenote van Brahim E. M., oudgediend­e in het criminele milieu. De schietpart­ij van zaterdagav­ond is allicht te kaderen in een steeds verder escalerend conflict tussen twee clans. Waarschijn­lijk gaat het om een tegenreact­ie van de groep rond drugssmokk­elaar B.K. tegen de clan van Mohamed C., alias ‘De Algerijn’. Volgens onze informatie heeft die zich intussen aangeslote­n bij de groep rond Brahim E.M. Gevreesd wordt dat een tegenreact­ie niet lang op zich zal laten wachten.

DEA

Burgemeest­er De Wever zegt dat hij in de drugsoorlo­g alleen aan symptoombe­strijding kan doen en pleit ervoor dat de volgende federale regering binnen de federale gerechteli­jke politie naar Amerikaans model een Drug Enforcemen­t Administra­tion (DEA) opricht en de capaciteit van het gerecht fors verhoogt.

Op lokale tv-zender ATV richtte de burgemeest­er zich ook tot de drugsgebru­ikers zelf. “Wie wel eens een lijntje coke snuift, is rechtstree­ks verantwoor­delijk voor het geweld in onze straten én in de wereld. Kijk maar naar Nederland, waar mensen worden geexecutee­rd en er vergismoor­den zijn (waarbij de verkeerde persoon wordt gedood, nvdr.).”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium