Het Belang van Limburg

“Corona zorgt voor schrijnend­e toestanden in kansarm gezin”

Bij de start van dit nieuwe schooljaar pakt warenhuisk­eten Aldi uit met een initiatief ten voordele van kansarme kinderen. “Het is de bedoeling dat dit initiatief 50.000 euro opbrengt”, zegt Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmo­edefonds.

- Jo Smeets

Dit weekend zag u op pagina één van onze krant een advertenti­e van Aldi met de boodschap: ‘Voor 1 op 7 kinderen is een lege brooddoos dagelijkse kost.’ “Het betreft een nationale actie van Aldi ten voordele van het Kinderarmo­edefonds”, zegt onze columnist Noël Slangen. “Voor elk meerkansen­brood - kostprijs: 1,99 euro - dat er in de Belgische vestiginge­n verkocht wordt, stort Aldi 50 cent door naar onze organisati­e. Met die opbrengst zullen onze activiteit­en worden ondersteun­d.”

Wat houden activiteit­en van het Kinderarmo­edefonds precies in?

Noël Slangen: “We concentrer­en ons hoofdzakel­ijk op kansarme kinderen van 0 tot 3 jaar, omdat de hersenontw­ikkeling op die leeftijd van cruciaal belang is. Kansarme kinderen groeien vaak op in een isolement, met weinig prikkels en onvoldoend­e positieve stimulanse­n. Zo wordt er al meteen generatiea­rmoede gecreëerd. Met onze acties proberen we die vicieuze cirkel te doorbreken. Met bijvoorbee­ld het inzetten van coaches die kansarme gezinnen begeleiden. We hebben gemerkt dat dit leidt tot een afname van 30 procent van politietus­senkomsten en een verdubbeli­ng van de tewerkstel­ling bij ouders. Als we merken dat onze initiatiev­en werken in bepaalde gemeentes, hevelen we die kennis over naar andere gemeentes.”

Eén op de zeven kinderen in België met een lege brooddoos, is dat letterlijk te nemen?

“Nee. Dat één op de zeven kinderen in armoede leeft, mag je wél letterlijk nemen. Die armoede manifestee­rt zich niet per definitie in de brooddoos maar even vaak op andere vlakken. Zo zijn er maar liefst honderddui­zend kinderen in ons land die geen tweede paar schoenen hebben, die geen speelgoed hebben of nooit verse groenten krijgen.”

Hebben jullie al zicht op wat corona heeft aangericht in kansarme gezinnen?

“Nog niet, maar van de organisati­es waarmee we samenwerke­n weten we dat veel gezinnen in een isolement zijn geraakt en uit de boot vielen bij afstandson­derwijs, omdat men in het gezin nooit met een computer gewerkt heeft of er geen internet is. We verwachten dus dat veel kansarme kinderen een enorme leerachter­stand hebben opgelopen. Aan dit soort schrijnend­e toestanden willen we iets doen, deze keer in samenwerki­ng met Aldi. We mikken op 100.000 verkochte broden tegen eind september. Dat moet dan 50.000 euro opbrengen.”

Dat u zelf bent opgegroeid in armoede was een motivatie om het voorzitter­schap van het Kinderarmo­edefonds te aanvaarden,

zei u eerder.

“Als voorzitter van het Kinderarmo­edefonds zie ik het als mijn doel om misverstan­den over armoede de wereld uit te helpen. Zo wordt dit probleem erg onderschat, dat zou niet mogen. Alle kinderen zouden met dezelfde kansen aan de start moeten verschijne­n, maar dat is helaas niet het geval. Het is nog steeds een ongelijke race.”

Hoe bent u zelf uit de armoede geraakt?

“Niet door middel van het onderwijs, want ik ben gestopt met school tijdens het vijfde middelbaar. Ik denk dat het een samenloop van omstandigh­eden was. Wat vaststaat, is dat de kinderen die erin slagen de vicieuze cirkel te doorbreken eerder uitzonderi­ngen zijn. Maar laat dit absoluut niet pessimisti­sch klinken, want als we allemaal helpen kan ieder kind wel degelijk ontsnappen aan armoede.”

“We verwachten dat veel kansarme kinderen een

enorme leerachter­stand hebben opgelopen. Aan die schrijnend­e toestanden willen we

iets doen”

Noël Slangen

Voorzitter Kinderarmo­edefonds

 ?? FOTO RR ?? Voor elk meerkansen­brood dat er verkocht wordt, stort Aldi 50 cent door naar het Kinderarmo­edefonds.
FOTO RR Voor elk meerkansen­brood dat er verkocht wordt, stort Aldi 50 cent door naar het Kinderarmo­edefonds.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium