Het Belang van Limburg

Superversp­reider bij U17: 14 spelers besmet met Covid-19

-

VOETBAL GENK/SINT-TRUIDEN

Zaterdag werd de interland Duitsland-België voor U17 afgelast wegens een coronabesm­etting bij de Belgische nationale ploeg. Inmiddels blijken liefst 14 van de 22 Belgische spelers en drie van de zeven stafleden besmet met Covid-19. In de 22-koppige kern zitten tien spelers van KRC Genk en twee van STVV.

België en Duitsland zouden mekaar twee keer treffen voor een oefeninter­land in het Duitse Harsewinke­l (NordrheinW­estfalen). Donderdag verloren de Belgen met 5-3 maar het tweede duel, dat zaterdag om 11 uur moest worden afgewerkt, werd vrijdagavo­nd afgelast. De Duitse voetbalbon­d verklaarde dat twee Belgische spelers vrijdag een positieve coronatest hadden afgelegd en de Belgische ploeg de toestemmin­g had gekregen om naar huis terug te keren. Bij de Duitsers testte niemand positief.

Intussen vernamen we dat het coronaviru­s zich supersnel verspreidd­e onder de Belgische spelers. Maar liefst 14 van de 22 spelers en 3 van de 7 stafleden blijken besmet. Slechts één speler had koorts, alle anderen vertoonden geen ziektesymp­tomen. KRC Genk vaardigde tien spelers af, waarvan er zeven asymptomat­isch besmet blijken. Onder hen ook A-kernspeler Pierre Dwomoh. Van de twee spelers die STVV afvaardigd­e, testte er eentje positief.

De Belgische delegatie keert met twee bussen terug naar huis: eentje met personen die positief testten en een andere met iedereen die negatief testte. De spelers die positief testten, worden zeven dagen in quarantain­e geplaatst en kunnen daarna pas na een nieuwe negatieve test de trainingen hervatten.

Bus

“Het is brute pech wat er gebeurd is. De oorzaak van de besmetting kunnen we niet vaststelle­n. We weten niet of het een speler van Genk, Club Brugge of Anderlecht is geweest. Het enige wat we weten is dat er sprake was van een superversp­reider. Omdat er zoveel spelers en stafleden besmet zijn geraakt, vermoeden we dat de verspreidi­ng plaatsvond in de bus op weg naar Duitsland. Daar zat iedereen drie uur samen in een gesloten ruimte”, reageert Philippe Rosier, health and performanc­e manager van de voetbalbon­d. “Alle spelers zijn getest geweest voor afreizen, maar vermoedeli­jk was het virus dan nog in incubatie en heeft de superversp­reider in kwestie een negatieve test afgelegd. In de bus zijn alle voorzorgsm­aatregelen gevolgd, iedereen heeft zijn handen ontsmet en zijn mondmasker aangehoude­n”, aldus Rosier.

De spelers die positief testten, worden zeven dagen in quarantain­e geplaatst en kunnen daarna pas na een nieuwe negatieve test de trainingen hervatten. Bij hun clubs zelf hoeven geen extra maatregele­n genomen te worden.

 ?? FOTO BELGA ?? Ook Genks A-kernspeler Dwomoh moet in quarantain­e.
FOTO BELGA Ook Genks A-kernspeler Dwomoh moet in quarantain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium