Het Belang van Limburg

Hasseltse software spoort corona dertig keer sneller op

- Sanne Deferme

BIOTECH

HASSELT

Van Ecuador tot Argentinië en de Verenigde Staten, wereldwijd is er interesse voor de software van UgenTec, het biotechbed­rijf van Hasselaar Wouter Uten. UgenTec werd in 2014 opgericht en is gevestigd op de Hasseltse Corda Campus. Het bedrijf focust op softwareop­lossingen voor laboratori­a om DNA-stalen sneller te kunnen analyseren. “In plaats van de stalen één voor één manueel te analyseren en de gegevens in te voeren, gebeurt dat nu automatisc­h met één druk op de knop, met behulp van artificiël­e intelligen­tie”, legt Uten uit. “Op die manier kunnen er geen menselijke fouten meer in het proces sluipen.”

Maar de software maakt de analyse vooral een pak sneller. “In vijftien seconden kunnen honderd stalen geanalysee­rd worden, dat is dertig keer sneller dan gewoonlijk”, zegt de Hasselaar. “Onze software is uniek op dat vlak.” Tijdens de huidige coronacris­is is de vraag naar de software van UgenTec groter dan ooit. In februari sloot het bedrijf een deal met de Britse firma LGC, dat reagentia levert voor moleculair­e labotests op basis van DNA-analyse. “We hebben onze software op die manier aangepast dat de techniek van de Covid-testen ondersteun­d wordt”, zegt Uten.

Grote druk

“We waren internatio­naal al sterk aan het groeien, maar de coronacris­is geeft zeker een duwtje in de rug”, gaat de Hasselaar verder. “We zitten in het middelpunt van wat vandaag voor laboratori­a wereldwijd belangrijk is. De laboranten staan al maandenlan­g onder grote druk en krijgen nog steeds een enorme hoeveelhei­d testen te verwerken. Onze software maakt hen zeker niet overbodig, maar zorgt ervoor dat ze tijd overhouden voor andere taken en dat ze ’s avonds naar huis kunnen. Als alles manueel moest verlopen, zouden ze 24 uur per dag en elke dag van de week moeten analyseren.” De software wordt al gebruikt in laboratori­a in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen week sloot het bedrijf een akkoord met de Franse groep Union des Hôpitaux pour les Achats (UniHA), waardoor 35 private en publieke labo’s in Frankrijk gebruik zullen kunnen maken van de software. “Van over de hele wereld is er interesse in onze software”, zegt Uten. “We krijgen vragen uit

Ecuador, Argentinië en de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn de testvolume­s nu immers zo hoog dat laboranten het manueel niet meer verwerkt krijgen. Onze software wordt daardoor een grote noodzaak.”

Marktleide­r

Het doel van UgenTec is om marktleide­r te worden binnen het werkveld. “We werken volop aan bijkomende functional­iteiten om het werk in laboratori­a verder te vereenvoud­igen”, zegt Uten. “Op die manier willen we internatio­naal nog verder groeien.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Hasselaar Wouter Uten van UgenTec: “We krijgen vragen uit Ecuador, Argentinië en de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn de testvolume­s nu immers zo hoog dat laboranten het manueel niet meer verwerkt krijgen.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Hasselaar Wouter Uten van UgenTec: “We krijgen vragen uit Ecuador, Argentinië en de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn de testvolume­s nu immers zo hoog dat laboranten het manueel niet meer verwerkt krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium