Het Belang van Limburg

Trump lijdt averij na beschuldig­ing van misprijzen voor militairen

- Kristof Bohez

Donald Trump die militairen “losers” en “sukkels” zou hebben genoemd: de aantijging­en doen hem geen goed in de aanloop naar de presidents­verkiezing­en van 3 november in de VS.

De president reageert als door een wesp gestoken omdat hij het leger nodig heeft, ook in het stemhokje.

Trump die in Frankrijk niet naar een veteranenk­erkhof wou gaan “omdat er het vol losers ligt”. Trump die voor het graf van een gesneuveld­e soldaat stond en aan diens vader, een toenmalige minister, zei: “Ik begrijp het niet, wat voor baat hadden zij hier bij?” Trump die nooit scheen te snappen waarom “sukkels” zouden strijden voor het vaderland. De (anonieme) verklaring­en in het magazine The Atlantic zijn vernietige­nd voor de president. Ze werden door het Witte Huis al afgedaan als laster maar hakken er toch flink in. Temeer omdat verschille­nde elementen uit het verhaal bevestigd werden door journalist­e Jennifer Griffin bij Fox News, traditione­el de tv-zender die het opneemt voor Trump. Griffin zou ontslagen moeten worden, aldus Trump.

Krediet verloren

“De Democraten hebben samen met de corrupte fake news-media een enorme desinforma­tiecampagn­e opgezet”, zei Trump op Twitter. De felle crisiscomm­unicatie wijst erop dat de president, vanuit onverwacht­e hoek, geraakt is waar het pijn doet. Hij, de man die zichzelf graag ziet als hoogste bevelhebbe­r van het machtigste leger, dreigt door de onthulling­en steun te verliezen bij dat leger. Hij moet vrezen dat hij dat straks zal voelen in het stemhokje. Het Amerikaans­e leger bestaat uit meer dan één miljoen soldaten. En die waren al niet unaniem pro Trump, blijkt uit een bevraging bij ruim duizend soldaten een week geleden: 37 procent was van plan voor Trump te kiezen, tegenover 41 procent voor Joe Biden. Het lijkt erop dat Trump flink wat krediet verloren heeft bij het leger, dat hij bij zijn verkiezing­scampagne in 2016 naar voren schoof als prioriteit. Zo dreigde hij er in juni mee het leger in te zetten tegen de protesten tegen racistisch politiegew­eld. Zo’n 40 procent van de troepen heeft nota bene een migratieac­htergrond. Niet veel later joeg Trump topmilitai­ren tegen zich in het harnas door een vreedzame protestact­ie met traangas en rubberkoge­ls uiteen te laten drijven en, geëscortee­rd door militairen, met een bijbel in de hand bij een kerkje te poseren. Onder meer topgeneraa­l Mark Milley distantiee­rde zich van de actie door te zeggen dat zijn aanwezighe­id “de perceptie creëerde dat het leger betrokken was bij binnenland­se politiek.” Begrijp: Trump misbruikte het leger ter meerdere eer en glorie van zichzelf.

“Sukkel”

Het is een beschuldig­ing die al langer meegaat. Als het hem goed uitkomt, salueert de president graag de troepen. Binnenskam­ers zou hij zich al vaker denigreren­d uitgelaten hebben over soldaten en generaals. Toen Trump in 2000 een presidents­campagne overwoog en zich daarbij uitsprak over kandidaat John McCain ging het over diens verleden als krijgsgeva­ngene in de Vietnamoor­log.

“Maakt dat je een oorlogshel­d? Ik ben er niet zeker van”, zei Trump. Jaren later herhaalde hij dat hij soldaten verkoos die niét gevangen genomen worden. Nu voegt Fox News daaraan toe dat Trump iederéén in de Vietnamoor­log een sukkel noemde. “Het was een domme oorlog. Iedereen die ging, was een sukkel”, citeerde een hoge functionar­is de president. Zelf ontliep Trump Vietnam door zich medisch te laten afkeuren. Het behoeft geen betoog dat Biden vorig weekend een sprongetje maakte van plezier. En straks mogelijk ook in de verkiezing­spolls.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Het kon niet symbolisch­er: bij een bootparade ter ere van Trump in Texas zijn zaterdag meerdere boten gekapseisd en gezonken. Trumpfans wilden op Lake Travis in hun versierde bootjes de president toejuichen maar voeren daarbij te dicht bij elkaar
FOTO REUTERS Het kon niet symbolisch­er: bij een bootparade ter ere van Trump in Texas zijn zaterdag meerdere boten gekapseisd en gezonken. Trumpfans wilden op Lake Travis in hun versierde bootjes de president toejuichen maar voeren daarbij te dicht bij elkaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium