Het Belang van Limburg

Vrouwen wilden bemiddelen maar Bart De Pauw verkoos toch proces

- Pieter Huyberecht­s

Er lag in 2018 een aanbod tot bemiddelin­g op tafel om Bart De Pauw een openbaar strafproce­s te besparen, in ruil voor een publieke schulderke­nning. De tv-maker bedankte. De Pauw wil op een proces zijn naam zuiveren en de twee jaar cel die hij riskeert ombuigen in vrijspraak.

In augustus 2018 zetten twee advocates vanuit Gent koers naar een advocatenk­antoor in Leuven. Ze vertegenwo­ordigen “een tiental” vrouwen die zich slachtoffe­r voelen van het gedrag van tv-presentato­r Bart De Pauw. Verhalen van stalking en een karrenvrac­ht aan geile sms’en. “Ik vind je zo lekker. Oh my God. Je bent zo smoking hot. Ik wil je neuken. Ik denk dat ik mijn hoofd kaal zal scheren en Make-A-Wish zal inschakele­n om onze droom te realiseren”, krijgt een van hen op haar smartphone. Een andere vrouw verklaart dat De Pauw ’s nachts ook meermaals aan haar woning opduikt. Bijna allemaal hebben ze tot 9 november 2017 – de dag dat de zaak in de openbaarhe­id komt – intensief met De Pauw samengewer­kt, bij de VRT, bij zijn productieh­uis Koeken Troef! of op een filmset. Omdat sommige vrouwen zich burgerlijk­e partij stellen en spreken van machtsmisb­ruik en grensovers­chrijdend gedrag, riskeert De Pauw een strafproce­s. Iets wat alle betrokkene­n initieel willen vermijden. Niemand heeft zin in nog meer imagoschad­e, laat staan het voorlezen van al die sms’en. De Pauw is getrouwd, heeft drie kinderen en ziet een carrière van 30 jaar gekelderd. De actrices hebben helemaal geen nood aan openbaarhe­id, ze willen gewoon dat het stopt en dat hij zich verontschu­ldigt en zijn fouten erkent.

Uitgestoke­n hand geweigerd

De advocates bieden De Pauw een concrete bemiddelin­g aan, een poging tot galante exit: het publiekeli­jk erkennen van zijn foute gedrag, gesteld vanuit een machtsposi­tie, én het vergoeden van de gemaakte kosten, bijvoorbee­ld de behandelin­g bij een psycholoog. Als De Pauw toehapt, kan dat gunstig voor hem uitdraaien. Als de zaak alsnog voor de raadkamer zou komen, is de kans groot dat er geen strafproce­s volgt. Wel schuldig, geen straf. In dat geval kan hij zijn blanco strafblad behouden. De Pauws advocaten weigeren echter de uitgestoke­n hand, blijkt uit betrouwbar­e informatie die onze redactie bereikte. Waarom De Pauw niet wilde bemiddelen, konden of wilden zijn advocaten Michaël Verhaeghe en John Maes zondag niet kwijt.

Zeveren. Flirten. Drinken

De tv-maker is in het onderzoek al minstens vier keer ondervraag­d door speurders. Volgens onze informatie viel hij net niet van zijn stoel toen hij te weten kwam welke vrouwen zich door hem gestalkt voelden. Tegenover de speurders zou hij zijn rol van flirterige zeveraar benadrukt hebben. Tal van zijn sms’en moesten gekaderd worden in tijden van dronkensch­ap, of er was sprake van een affaire. Of het gebeurde allemaal met wederzijds­e toestemmin­g. Of hij ontkende dat hij zelf achter de verstuurde berichten zat. Toen het parket eind mei het dossier afrondde en aangaf toch serieuze aanwijzing­en van schuld te zien, toonde De Pauw zich verheugd dat hij eindelijk zijn versie van de feiten kon geven. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijging­en. Ik zal mijn verantwoor­delijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.” Morgen wordt De Pauw wellicht doorverwez­en naar een correction­ele strafrecht­er. En volgt mogelijk de persoonlij­ke confrontat­ie met de vrouwen. Zijn doel: de vrijspraak.

 ?? FOTO RR ?? Bart De Pauw, hier tijdens zijn videoboods­chap in november 2017, weigerde de uitgestoke­n hand en gaat resoluut voor een openbaar proces.
FOTO RR Bart De Pauw, hier tijdens zijn videoboods­chap in november 2017, weigerde de uitgestoke­n hand en gaat resoluut voor een openbaar proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium