Het Belang van Limburg

“Kinderen spelen beperkte rol in verspreidi­ng coronaviru­s”

- Dr. Marleen Finoulst

80% WAAR

FACT

In het Hasseltse Virga Jessecolle­ge testte afgelopen woensdag een leerling uit het vierde middelbaar positief op het coronaviru­s. De klasgenote­n en leerkracht­en moesten niet in quarantain­e. Een juiste beslissing?

CHECK

Een volledige klas in quarantain­e plaatsen wanneer één kind besmet is met het coronaviru­s, is geen must, maar moet geval per geval overwogen worden, zo luidt het advies van de Vlaamse Overheid. De betrokken leerling uit de school in Hasselt was dinsdag nog in de klas, maar vertoonde geen symptomen. Woensdag testte hij/ zij wel positief. De klasgenote­n en leerkracht­en kregen een brief waarin ze werden aangespoor­d meteen een arts te raadplegen in geval ze zich ziek gaan voelen. Het CLB Limburg oordeelde namelijk dat de hele klas in quarantain­e zetten niet nodig is en de schooldire­cteur volgde hun advies. Voor sommige ouders een hele opluchting, volgens andere neemt de school hier een onnodig risico. Hoe zit dat?

Uit de tot nog toe verzamelde kennis over de coronapand­emie blijkt dat kinderen een beperkte rol spelen in het overbrenge­n van het virus. Kinderen kunnen wel geïnfectee­rd en ziek worden, maar worden zelden ernstig ziek en blijken het virus ook niet zo makkelijk door te geven aan andere kinderen of aan volwassene­n. Volgende cijfers geven meer inzicht. Studies uit China, Zuid-Korea, Italië, Spanje en de Verenigde Staten stellen vast dat van alle bevestigde gevallen van Covid-19 slechts 1 tot 5% kinderen en jongeren tot 19 jaar zijn. In IJsland, waar onderzoeke­rs willekeuri­g 10.797 personen testten op SARS-CoV-2 bleek geen enkel kind jonger dan 10 jaar besmet en slechts 0,3% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar. In een studie uit Wuhan, waarbij 392 gezinslede­n van 105 Covid-19-patiënten getest werden, waren amper 4 kinderen jonger dan 18 jaar besmet. In Nederlands­e gezinnen met een Covid-19-patiënt blijven kinderen tot 11 jaar veel vaker van de infectie gespaard, terwijl oudere kinderen en volwassene­n mekaar makkelijke­r besmetten, zo stellen onderzoeke­rs vast.

We kennen het coronaviru­s SARS-CoV-2 nog niet erg lang. In tegenstell­ing tot het griepvirus, dat wel makkelijk wordt doorgegeve­n tussen kinderen en van kinderen aan volwassene­n, blijkt dat veel minder het geval voor dit coronaviru­s. Je kan je de vraag stellen of het wel nodig was om alle crèches en scholen gedurende maanden te sluiten.

In Nederland startte onlangs een studie op waarbij 50 gezinnen met zieke kinderen zullen gevolgd worden om te kijken hoeveel personen door deze kinderen besmet worden. Daarnaast onderzoekt men de aanwezighe­id van antistoffe­n tegen corona in functie van de leeftijd in de Nederlands­e bevolking. Betere kennis over de rol van kinderen in de pandemie, kan aanleiding zijn tot het aanpassen van de maatregele­n voor crèches en scholen.

Het wordt stilaan duidelijk dat kinderen en jongeren slechts een beperkte rol spelen in de coronapand­emie. Als ze zelf besmet raken, worden ze zelden ernstig ziek en onderzoek toont nu ook dat kinderen het virus niet makkelijk doorgeven, noch aan elkaar, noch aan volwassene­n. Het Hasseltse college heeft overschot van gelijk dat ze geen hele klas in quarantain­e zet omwille van één zieke leerling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium