Het Belang van Limburg

Buurt is “klein Zwitserlan­d” in achtertuin grondig beu

- Dirk Jacobs

De buren van de Hasseltse Zolderstra­at zitten al vier jaar opgescheep­t met massa’s grond, daar gestort door het bedrijf

De Coster. Rob De Coster erkent de fout, “maar we handelden te goeder trouw. We hadden een akkoord met de grondeigen­aar, maar niet op papier. En de man is helaas overleden.”

Bijna vier jaar geleden, in november 2016, reden plots tientallen vrachtwage­ns af en aan. “Meer dan tien per uur”, zegt buurtbewon­er Karel Van Velthoven, die samen met zijn schoonoude­rs en nonkel op de grondberge­n uitkijkt. In amper enkele dagen tijd werd de hele lading van duizenden kuub gelost. “Niemand in de buurt wist van iets. Graafmachi­serland nes trokken intussen de ‘goeie’ grond weg, alsof ze putten maakten om de ‘vuile’ grond die aangevoerd werd in weg te stoppen. We weten niet wat ze hier gestort hebben. Dus zijn we naar de stad gestapt. Uiteindeli­jk heeft het drie weken geduurd vooraleer de dienst Handhaving het heeft stilgelegd. En sindsdien liggen die grondstape­ls hier. We zijn ons klein Zwitserlan­d intussen grondig beu. Op die heuvels groeien planten en zelfs al bomen. En die verspreide­n het onkruid welig in onze tuinen.”

De Coster heeft intussen een aanvraag tot regularisa­tie ingediend, maar die heeft de stad geweigerd. “Alles moet in de oorspronke­lijke staat heraangele­gd worden”, zegt Van Velthoven. “Maar er gebeurt gewoon niks. Zelfs de Hoge Raad voor Handhaving­suitvoerin­g heeft intussen gezegd wat er moet gebeuren. Zij hebben de oorspronke­lijke beslissing van de stad Hasselt bevestigd, maar er gebeurt dus niets. Een discussie over wie de kosten zal dragen, zo blijkt. En we hadden hier zo’n onwaarschi­jnlijk mooi uitzicht...”

150 camions

“We hebben er inderdaad zowat 150 camions gestort, goed voor een paar duizend kuub grond”, geeft Rob De Coster toe. “Dat is allemaal zuivere grond, afkomstig van werfputten die in de binnenstad gegraven zijn. Dat is ook gebeurd met mondelinge goedkeurin­g van een persoon die nu helaas overleden is. De zaak is voor de rechtbank getrokken, omdat we niet alleen voor de opruimkost­en willen opdraaien. Mijn nadeel: ik heb niks op papier. En ik heb dit zelf onderhande­ld, dit is mijn persoonlij­ke probleem. Dit kost ons bedrijf ongeveer 100.000 euro.” Het huidige stadsbestu­ur kreeg deze hete patat in handen. “We hebben dit al snel vastgenome­n, maar we verzanden in een oeverloze discussie”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Feit is en blijft dat het niet kan en dat heb ik in een persoonlij­k gesprek aan De Coster laten weten. We werken aan een oplossing.”

Oplossing

En kijk, nauwelijks enkele uren nadat niet alleen Steven Vandeput maar ook deze krant klein Zwit

ontdekten, blijkt een oplossing in de maak. Dat bevestigt de advocaat van De Coster aan de stad. “Het bedrijf is, onder voorbehoud van alle rechten, bereid de herstelmaa­tregelen uit te voeren. Na overleg ter plaatse met de stedenbouw­kundig inspecteur en/of een andere gemachtigd­e, zodat er geen discussie kan ontstaan over het niveau tot waarop afgegraven moet worden”, klinkt het.

Gras

Concreet gaat De Coster de reliëfwijz­iging ongedaan maken door de percelen weer af te graven, waarbij ook de herkomst en samenstell­ing van de gronden, onder meer in overleg met de Grondbank en OVAM, zal gecontrole­erd worden. Ook waar de gronden dan naartoe worden gebracht, moet aangetoond worden met vervoersdo­cumenten. Nadien moet met diepploege­n de bodemverdi­chting worden weggewerkt en moeten de open percelen ingezaaid worden met een mengeling van grassen.

De buurt blijft voorzichti­g. “Uiteraard is dit goed nieuws, zeker als het er ook echt gaat van komen.”

 ?? FOTO DJ ?? Buurtbewon­er Karel Van Velthoven: “We zijn ons klein Zwitserlan­d grondig beu. Op die heuvels groeien planten en zelfs al bomen.”
FOTO DJ Buurtbewon­er Karel Van Velthoven: “We zijn ons klein Zwitserlan­d grondig beu. Op die heuvels groeien planten en zelfs al bomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium