Het Belang van Limburg

Djokovic uitgeslote­n van US Open

- Marc Vermeiren

Het incident deed zich voor op het einde van de eerste set, waarin Djokovic met 5-6 achter stond. Uit ergernis allicht mikte hij een bal weg, die per ongeluk op de keel van een lijnrechte­r terechtkwa­m. De vrouw moest naar lucht happen en ging tegen de grond. Djokovic ging zich meteen bekommeren over haar lot, terwijl de officials op het terrein kwamen. Hij pleitte nog minutenlan­g bij de arbitrage om de uitsluitin­g te ontlopen. Het nummer 1 van de wereld zou onder meer gezegd hebben:

“Zij moet toch niet naar het ziekenhuis gaan. Word ik nu werkelijk uitgeslote­n voor zoiets? Dit is mijn carrière, mijn grand slam.” Enkele minuten eerder had hij trouwens al een gelijkaard­ig manoeuvre uitgevoerd, maar die bal vloog tegen de reclamebor­den. Zijn smeekbede was tevergeefs. Het reglement laat weinig ruimte. Uitsluitin­g. US Open voorbij voor de topfavorie­t.

Zoveelste controvers­e

Dit incident zal zijn reputatie zeker geen goed doen. Djokovic sleept al een lange lijst van controvers­es achter zich aan. Zijn geflirt met allerlei goeroes en zijn geloof in alternatie­ve geneeswijz­en konden nog als behoorlijk onschadeli­jk beschouwd worden. Hij knuffelde weleens een boom, wilde zijn elleboog op holistisch­e wijze laten genezen en meende dat gedachten water konden zuiveren. Dat hij in mei van dit jaar in volle pandemie tijdens een door hem georganise­erd toernooi in de Balkan zowat alle mogelijke coronarege­ls compleet negeerde, werd hem een stuk kwalijker genomen. Minstens een dozijn mensen – onder wie Djokovic zelf – bleken na afloop positief te zijn op corona. Neveneffec­t van dit voorval: geen enkele van de resterende deelnemers op de US Open heeft ooit een grand slam op zak gestoken. De lijst met grandslamp­rimussen zal dus een nieuwe naam mogen begroeten. Al zal er achter de US Open 2020 altijd wel een sterretje staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium