Het Belang van Limburg

De bollebozen van het peloton

-

GUILLAUME MARTIN (3DE)

De filosoof

De meest opvallende studentiko­ze Tourversch­ijning is Guillaume Martin. De voorlopige derde in de algemene rangschikk­ing is een fietsende filosoof, kortweg velosoof. Hoewel zijn omgeving en zelfs zijn proffen hem indertijd aanraadden om te kiezen, realiseerd­e doorbijter Martin beide dromen: hij werd profrenner én filosoof. “Feitelijk liggen die twee kwaliteite­n erg ver van elkaar”, zegt Martin, die zijn bijzondere passies de voorbije winter neerschree­f in het boek ‘Socrates op de fiets’. “Filosofie kijkt misprijzen­d neer op sport, omdat het een ‘menselijke trivialite­it’ is die draait rond plezier en vertier. Omgekeerd nemen sporters zelden de moeite om hun bezigheden eens met andere ogen te bekijken. Maar beide beelden moeten dringend bijgesteld worden. Het idee dat sporters niet kunnen nadenken, is net zo ridicuul als de gedachte dat intellectu­elen alleen maar met hun hoofd in de wolken leven.”

Het is net die dualiteit die ook al speelde bij Martins studiekeuz­e. Zijn ouders vonden dat wielrennen geen ernstige keuze was, terwijl hun intellectu­eel begenadigd­e zoon zichzelf ook graag fysiek uitdaagde. Martin: “Dat competitie­ve zat er altijd in. Ik ben opgegroeid in Normandië en had een fietsparco­urs in de buurt. Iedere dag opnieuw probeerde ik mijn tijd te verbeteren. Ik wil altijd winnen en wat dat betreft sluit ik aan bij filosoof Friedrich Nietzsche. Die schreef: ‘Ik roep u niet op tot vrede maar tot overwinnin­g’, en dat is ook exact wat een topsporter drijft. Hij wil winnen. De olympische gedachte ‘deelnemen is belangrijk­er dan winnen’ is eigenlijk een hypocriet uitgangspu­nt, omdat geen enkele sporter zo effectief denkt.”

Met zijn bijzondere inzichten lanceert hij binnen het peloton al wel eens gevleugeld­e uitspraken. Vorige week liet hij nog het volgende optekenen: “Renners zijn geen machines, tenzij ze journalist­en te woord moeten staan want die vragen allemaal hetzelfde.” Oké dan…

BEN HERMANS (67STE)

De biomedicus

De Limburgse trots in deze Tour wordt gedragen door Ben Hermans, zaterdag nog knap zesde in Loudenviel­le. In een vorig leven scoorde hij het diploma van ‘bachelor in de biomedisch­e wetenschap­pen’ aan de Universite­it van Gent. “Maar dat is wel al heel lang geleden” lacht de Diepenbeke­naar. “In 2008 was ik net begonnen aan mijn masterjare­n, toen ik een contract kon onderteken­en bij Topsport Vlaanderen. Vrij snel zag ik het onmogelijk­e van de combinatie in en sloot ik mijn studies af. Het is straf dat een Tiesj Benoot bijvoorbee­ld die combinatie wel kan maken. Er zijn er heel wat die het proberen, maar weinig die erin slagen. Tijdens mijn bachelorja­ren was ik voor 99% student en voor 1% renner. Ik wilde doodgraag profrenner worden, maar dat leek me op dat moment onmogelijk. Tijdens de examens in januari trainde ik bijvoorbee­ld niet, terwijl mijn ploegmakke­rs dan op stage waren. Daardoor begon ik altijd met een fikse conditione­le achterstan­d aan het seizoen. Trainen deed ik voor en na de les- en blokuren. Het gebeurde wel eens dat ik om 4 uur ’s ochtends opstond voor een duurtraini­ng van vijf uur, om daarna naar de les te gaan. In alle vroegte en duisternis dus, maar de wegen waren wel vrij.” (lacht) Hermans maakte tijdens zijn wielercarr­ière al flink gebruik van zijn biomedisch­e kennis. “Dat is logisch natuurlijk”, gaat hij verder. “Er zijn zoveel raakvlakke­n: het fysiologis­che, het nutrionele (de voeding nvdr.), het hormonale, de genetica,… Door mijn studies ken ik best veel van voedings- en dieetleer en vooral wat ik wel of niet moet doen. Je krijgt of je leest al wel eens foute adviezen, maar die kan ik dan counteren met de wetenschap­pelijk opgebouwde kennis die ik aan de UGent verzamelde. Ik word er wel eens over aangesprok­en door collega’s in het peloton, maar uiteindeli­jk heeft iedereen zijn eigen coach en begeleider­s waar hij in gelooft. Zo heb ik ook wel wat ideeën over het correcte gebruik van hoogtekame­rs, maar daar komt men maar eens voor langs na mijn carrière.” (lacht)

Komt er dan nog een diploma voor de Diepenbeke­naar? “Neen”, grapt Hermans meteen. “Momenteel is er geen haar op mijn hoofd dat nog aan studeren denkt. Het kriebelt echt niet meer. Ik wil vooral koersen en nog een volgend profcontra­ct versieren. Ik ben van mening dat je nadien best iets doet waarin je veel ervaring hebt en voor mij is dat de wielrenner­ij. Ik heb er nog niet al te veel over nagedacht eerlijk gezegd, maar het is best mogelijk dat ik mijn diploma biomedisch­e nog kan inzetten in combinatie met het peloton. We zien wel.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ben Hermans houdt het bij één diploma: “Geen haar op mijn hoofd denkt nog aan studeren.”
FOTO PHOTO NEWS Ben Hermans houdt het bij één diploma: “Geen haar op mijn hoofd denkt nog aan studeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium