Het Belang van Limburg

Pinot, de Franse hoop (ellende)

- Wim Vos

RONDE VAN FRANKRIJK

TOT EN MET 20 SEPTEMBER

Hij was de grote Franse Tourhoop. Maar wéér zal Thibaut Pinot de Tour niet winnen. Al heel vroeg in de rit moest de kopman van Groupama FDJ alle favorieten laten gaan. Balans aan de finish: 25 minuten tijdverlie­s en weg alle klassement­sambities. Pinot weet het allemaal aan de rugpijn die hij opliep bij een val in de allereerst­e rit van deze Tour.

2012

Zijn eerste Tour is wel nog een succes. Amper 22 jaar oud wint hij als jongste renner van het hele pak de achtste rit in Porrentruy. In Parijs haalt hij de top tien, alweer als jongste sinds Raymond Impanis in 1947.

2013

De eerste grote desillusie. Met veel ambitie gestart, wordt Pinot bevangen door een angstaanva­l in de afdaling op weg naar Port de Pailhères. Hij verliest zes minuten op dertig kilometer. Als hij vervolgens ook nog keelpijn krijgt, vertrekt hij niet meer in de zestiende rit.

2014

Zijn grootste succesjaar. Op La Planche des Belles Filles wordt hij tweede na Nibali en trekt die lijn door in de Alpen en Pyreneeën.

In Parijs staat hij als derde op het podium. Een glorieuze Tourtoekom­st gloort weer.

2015

Een lekke band, een kapot versnellin­gsapparaat en een haperende vorm slaan Pinot al vroeg in de Tour achteruit. Op de eerste Pyreneeënc­ol verliest hij zes minuten op de latere winnaar Froome. Noodgedwon­gen moet hij het roer omgooien en gaat hij op zoek naar een ritzege. Dat lukt, met prestigieu­ze winst op Alpe d’Huez.

2016

Weer reist Pinot met klassement­sambities naar de Tour af, maar weer moet hij al in het slot van week één, in de Pyreneeën, die hoop opgeven. Op de Col d’Aspin, de eerste echte col van de Tour, moet hij op drie kilometer van de top hopeloos lossen. Even denkt hij er nog aan zich op de bollentrui toe te leggen, maar een bronchitis doet hem in week twee opgeven.

2017

Na zijn vierde plek in de Giro zijn de klassement­sambities in de Tour ditmaal beperkt, maar een ritzege of bollentrui moet kunnen. Het wordt helaas weer niks. Op de Croix de Fer zakt hij er meteen door en dichter dan een negende plek in rit 15 komt hij nooit. Twee dagen later geeft hij op.

2019

Na een jaar zonder Tour lijkt een topnoterin­g eindelijk weer mogelijk. In de Pyreneeen etaleert Pinot een grote vorm en wint de rit op de Tourmalet. Maar met nog twee Tourdagen te gaan, loopt het weer fout. Door een spierbless­ure moet hij huilend opgeven op weg naar Tignes. Pinot staat op dat moment vijfde in het algemeen klassement.

2020

Na een val in rit één rijdt Pinot een week lang gehavend rond. Hij overleeft de cols rond Nice en het middengebe­rgte van week één, maar in de eerste Pyreneeënr­it moet hij op de Port de Balès onherroepe­lijk lossen. Hij verliest bijna negentien minuten op de favorieten.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Na een val in rit één rijdt Pinot een week lang gehavend rond.
FOTO PHOTO NEWS Na een val in rit één rijdt Pinot een week lang gehavend rond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium