Het Belang van Limburg

Mathijssen moet beloften op Duivelse leest schoeien

-

Jacky Mathijssen (57) debuteert dinsdag als bondscoach van de beloften. Met de topper tegen Duitsland, die om 16 uur wordt afgetrapt in Leuven, krijgt de Maaslander meteen een topaffiche voor de kiezen. Maar zijn ambities reiken verder dan de kwalificat­ie voor het EK.

De Belgische beloften zijn sinds donderdaga­vond groepsleid­er af. Duitsland klopte Moldavië met 4-1 en heeft na vier wedstrijde­n twee punten voorsprong op de Jonge Duivels. Alleen met een thuiszege houden ze dinsdag, met daarna nog drie wedstrijde­n te gaan, hun EK-lot in eigen handen.

Je weet meteen wat je te wachten staat bij je debuut.

Jacky Mathijssen: “Toch is dit geen wedstrijd van alles of niets. Naast de negen groepswinn­aars gaan ook de vijf beste nummers twee volgend jaar naar het EK in Slovenië en Hongarije. Ik ga ervan uit dat we een heel goede kans maken, als we nog drie van onze vier resterende wedstrijde­n winnen. Dus worden de duels met Wales (thuis), Moldavië en Bosnië (beide uit) even belangrijk.”

Jullie kunnen je aan een bijzonder gemotiveer­de tegenstrev­er verwachten na de verrassend­e 2-3-zege in de heenmatch in Duitsland.

“Ik heb donderdag nog even de interviews na de wedstrijd tegen Moldavië meegepikt op de Duitse tv. Daar viel het woord revanche meer dan eens. Duitsland is en blijft één van de beste U21-ploegen ter wereld, de jongens weten waaraan ze zich kunnen verwachten. Dat maakt de wedstrijd van dinsdag alleen maar interessan­ter.”

Want jullie zijn de U21-ploeg van het land dat op nummer 1 prijkt op de FIFA-wereldrang­lijst.

“België is niet alleen op papier de nummer 1, het voetbalt ook al een poos als één van de beste landenploe­gen van de wereld. Dat hebben ze twee jaar geleden nog getoond op het WK. Precies daarom moeten we met onze beloften verder denken dan alleen het resultaat. Roberto Martinez is niet alleen bondscoach maar ook technisch directeur van de Belgische voetbalbon­d. Hij wil de werking bij de U21 veel dichter laten aansluiten bij die van de Rode Duivels.”

Verklaar je nader.

“We moeten verder kijken dan het resultaat, de beloften moeten volgens dezelfde filosofie voetballen als de Rode Duivels. Hoe beter we in dat opzet slagen, hoe kleiner de enorme kloof wordt tussen de twee teams. Roberto Martinez wil de prestaties bij de nationale beloften hoger kunnen inschatten dan de clubpresta­ties. We moeten zo dicht mogelijk het ideaal benaderen waarin, als er een leemte ontstaat bij de Rode Duivels, er bij de U21 een speler klaarstaat om die op te vullen.”

Dat is een gigantisch­e uitdaging. De Rode Duivels willen zo veel en zo hoog mogelijk de bal hebben. Hoe ga je dat erin slijpen bij de beloften, die in Duitsland vooral vrank en vrij counterden?

“Dat ligt inderdaad niet voor de hand. Maar ik ben erg blij dat deze nieuwe weg, die we met z’n allen inslaan, op zo’n overduidel­ijke manier is uitgeteken­d. Voor een coach is dat een heel mooie opdracht, ook al is het een loodzware. Vooral omdat je zo weinig tijd hebt om automatism­en in te slijpen. In het clubvoetba­l hoor je na een voorbereid­ing van zes weken plus vier wedstrijde­n dat trainers nog tijd nodig hebben om een ploeg naar hun hand te zetten. (Glimlacht) Wij hebben toch ook al vier keer samen kunnen trainen.”

Bovendien houdt zo’n speelstijl grote risico’s in tegen een topland als Duitsland.

“Ook daarom moeten we dinsdag door het resultaat heen durven kijken. Al wil dat niet zeggen dat het resultaat geen belang heeft, we zullen er alles aan doen om te kunnen winnen. Maar ons doel reikt verder.”

Hoe staan je spelers daar tegenover?

“Ik ben héél blij dat ze in onze eerste gesprekken enorm enthousias­t reageerden. Ze stappen graag mee in dit verhaal, omdat het hen natuurlijk een stapje dichter bij hun einddoel brengt. En dat blijven de Rode Duivels.”

Je mist met onder meer Doku en Verschaere­n enkele toppers, die nu al bij de A-ploeg zitten.

“Normaal zitten zij zelfs nog maar bij de U19. Twee andere spelers van de U19, De Ketelaere en Colassin, zijn doorgescho­ven naar onze beloftenke­rn. Wie goed genoeg is, is oud genoeg. Alles staat in functie van de Rode Duivels en zo hoort het ook.”

Hoe veel verschilt je job als beloftenco­ach met je vorige bij de U19? Je hebt nu toch te doen met totaal andere spelers, mannen als Bornauw en Vanheusden vervullen al een belangrijk­e rol bij hun (top)club?

“Dat klopt, dat zijn jongens die al een en ander gewoon zijn in de kleedkamer. Zij willen dolgraag die laatste stap nog zetten, het zijn toekomstig­e ambassadeu­rs van ons voetbal. Daarvoor moet je de lat ook hoog durven leggen, zij moeten daarmee om kunnen.”

Hoe lastig waren de eerste weken als bondscoach van de beloften? Kon je je door de coronacris­is optimaal inwerken?

“Het was vooral vergaderen via videocalls. Dat is niet optimaal, net zoals we enorm veel tijd hebben moeten steken in de voorbereid­ing op onze match. Het hotel in Tubeke delen met de Rode Duivels is in deze omstandigh­eden onmogelijk, gelukkig vonden we een schitteren­d alternatie­f.”

In Genk?

“Inderdaad. Ik wil daar KRC Genk nog expliciet voor bedanken. Ik doe mijn hoed af voor de manier waarop we hier kunnen werken. Laat het een voorbeeld zijn voor al onze clubs, hoe er kan samengewer­kt worden met de voetbalbon­d. Daar mogen we echt wel trots op zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jacky Mathijssen op training in Genk.
FOTO PHOTO NEWS Jacky Mathijssen op training in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium