Het Belang van Limburg

Coach Stan Pex wint, leerling Tom Braeken kent pech

- Marc Cornelisse­n

KARTING EK IN GENK Stan Pex was de beste op het EK karting in Genk. De jeugdvrien­d van Max Verstappen klopte wereldkamp­ioen Marijn Kremers, die zich nu ook tot Europees kampioen kroonde. Tom Braeken pakte wel de pole in de FIA Academy, maar daarna ging het de foute kant uit.

Max Verstappen verging het zondag niet goed in Monza, maar terwijl hij uitviel, kenden zijn Maasbracht­se jeugdvrien­den Stan en Yorrit Pex wel succes op hun thuiscircu­it in Genk. Stan vertrok in de KZ1 (de hoogste schakelkla­sse) vanop de tweede rij, maar nam in de vijfde ronde de leiding en stond die niet meer af. Broer Yorrit werd derde. Tussen hen in finishte nóg een Nederlande­r, Marijn Kremers. Voor de regerende wereldkamp­ioen volstond die tweede plaats om de

Europese titel over te nemen van Yorrit. Het EK werd door corona gereduceer­d tot twee manches en over het geheel was hij de beste. Stan Pex was zijn titelkanse­n al kwijt toen hij in Italië uitviel. Naast zijn eigen competitie was Stan Pex in Genk ook weer de coach van Tom Braeken. De 11jarige uit Rotem had vrijdag de pole gepakt in de FIA Academy en won zaterdag de eerste kwalificat­ieheat. Door een bestraffin­g in heat 3 werd hij teruggesla­gen tot een startplaat­s op de tweede rij, maar toen leek alles nog mogelijk. In de finale ging het evenwel helemaal fout. “Ik was heel het weekend bij de snelsten en ik begrijp nog altijd niet wat er in de finale gebeurd is. Mijn gevoel met de kart was totaal anders. Ik wil geen excuses zoeken, want ik maakte een paar fouten en verachterd­e, om uiteindeli­jk uit te vallen. Bravo aan Stan en Jorrit”, aldus Tom Braeken.

In de KZ2 ging de zege naar David Trefilov, maar de titel naar de Zweed Viktor Gustavsson. Heppenaar Kobe Pauwels werd 17de in zijn tweede meeting in de KZ2.

 ?? FOTO KSP ?? Stan Pex was de beste in Genk.
FOTO KSP Stan Pex was de beste in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium