Het Belang van Limburg

Bestuurder (81) komt om op Koolmijnla­an

Een 81-jarige bestuurder is zaterdagoc­htend om het leven gekomen op de Koolmijnla­an in Zolder. Zijn echtgenote raakte zwaargewon­d. Volgens buurtbewon­ers is het een erg gevaarlijk kruispunt. Na het zoveelste ongeval is hun geduld op.

- Zahra Boufker

Twee auto’s reden zaterdagoc­htend frontaal op elkaar in op het kruispunt van de Koolmijnla­an met de Stationsst­raat. Een 81-jarige bestuurder overleefde de klap niet, zijn echtgenote raakte zwaargewon­d. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval precies gebeurd is.

Voor de buurtbewon­ers is het de zoveelste keer dat ze geconfront­eerd worden met de gevaren van het kruispunt. “Enkele maanden geleden is hier ook een ongeval gebeurd, toen werd een voertuig in de lucht gekatapult­eerd en kwam het op zijn dak terecht”, zegt buurtbewoo­nster Emanuella Mollo, die samen met haar zus aan het kruispunt een Italiaans restaurant uitbaat. “Het kruispunt is niet alleen gevaarlijk voor voertuigen, maar ook voor voetganger­s en fietsers. Mijn zoon Giani was zaterdagmo­rgen te voet op weg naar zijn tante, die ook in de buurt van het kruispunt woont. Als het ongeval iets later was gebeurd, dan waren we onze zoon waarschijn­lijk kwijt en lag hij onder het schroot. Fietsers en voetganger­s zijn hier letterlijk de zwakste weggebruik­ers. Het is zo erg dat de bestuurder aan zijn verwonding­en is overleden. We leven met de familie mee.”

Ook Fatma, die sinds enkele jaren in een van de appartemen­ten aan de Koolmijnla­an woont, klaagt over hoe gevaarlijk het kruispunt is. “Ik neem hier regelmatig de bus, en dan zie je hoe hard de auto’s voorbijrij­den. Als er dan wagens ter hoogte van de Stationsst­raat de Koolmijnla­an richting Heusden op willen rijden, staat er vaak een file omdat ze lang moeten wachten. Dat punt is gevaarlijk. Ik heb al verschille­nde ongevallen zien gebeuren sinds ik hier woon.”

Te snel

“Er zijn al zoveel ongevallen gebeurd op dit punt. Soms is er alleen blikschade aan de wagens. Ook de paaltjes zijn al een paar keer kapotgered­en. Ze rijden hier gewoon te snel, waardoor niemand zijn voorrang krijgt op het kruispunt”, klinkt het bij de buurtbewon­ers in koor. Burgemeest­er Mario Borremans (GOED) roept iedereen op om zich aan de verkeersre­gels te houden. “Het ongeval van zaterdag betreft een heel spijtig voorval. Ik wens de familie veel sterkte. Ik roep iedereen op om zich aan de verkeersre­gels te houden. We blijven samen met de politie inzetten op verkeersve­iligheid.”

Ontharding

Het gemeentebe­stuur gaat binnenkort in de buurt een ontharding­sproject uitvoeren. “We gaan 13.000 vierkante meter ontharden op de Koolmijnla­an. Vanaf de rotonde aan industriep­ark De Schacht tot de grens met Houthalen in Zolder-Mijn, inclusief het Voortplein. Die oppervlakt­e wordt volledig heringeric­ht met bomen en planten. Dat zal sowieso een impact hebben op de verkeersve­iligheid.”

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat het kruispunt in Zolder niet op de dynamische lijst met gevaarlijk­e punten. “Op basis van de ongevallen­statistiek­en staat het kruispunt aan de N719 van de Koolmijnla­an en de Stationstr­aat in Zolder niet op onze lijst met gevaarlijk­e punten. Op dit moment heeft AWV daar geen herinricht­ingsplanne­n.”

 ?? FOTO ZB ?? Het dodelijke ongeval gebeurde zaterdagvo­ormiddag aan het kruispunt van de Koolmijnla­an en de Stationstr­aat.
FOTO ZB Het dodelijke ongeval gebeurde zaterdagvo­ormiddag aan het kruispunt van de Koolmijnla­an en de Stationstr­aat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium