Het Belang van Limburg

Bocholtena­ar mag meedenken over invulling nieuw inloophuis

-

INSPRAAK passantenh­aven verbindt. “Daar zijn vandaag al het rustoord en nieuwe appartemen­ten gesitueerd. Ook bibliothee­k De Priool ligt op wandelafst­and. Op de benedenver­dieping van deze nieuwbouw is ruimte voor een soort van café, zijn er polyvalent­e ontmoeting­sruimtes en vergaderza­len, een keuken en ook enkele kantoorrui­mtes. De bedoeling is een nieuwe rustplek creëren in een zone van wonen en samenleven voor alle generaties. Laagdrempe­lig, voor jong en oud en vooral zonder verplichti­ngen”, opent schepen van Sociale Zaken Marc Vanherk (Via).

Verenigen

Het inloophuis komt dus op een centrale locatie, daar kunnen sociale vereniging­en nieuwe initiatiev­en ontplooien en hun werking versterken. “Want wat deze vereniging­en vandaag doen, doen ze goed”, klinkt het. Gedacht wordt aan een ontmoeting­splek waar tentoonste­llingen, workshops of kleine optredens kunnen en waar nieuwe initiatiev­en hun sociale werking kunnen uitbouwen. Zo wordt gedacht om een rolstoelto­egankelijk­e route vanuit het inloophuis te laten vertrekken.

De gemeente verwacht veel van een brede inspraak en betrokkenh­eid van de Bocholtena­ar. “Het interieur is één van de items waarover we de mening van onze Bocholtena­ren willen horen. De plaatselij­ke afdelingen van Samana, Okra en ook Poutrel, de politieke fracties en de adviesrade­n denken al mee. De hamvraag is: hoe ziet en wat verwacht de Bocholtena­ar van dit inloophuis.

Dat is wat we graag willen weten”, aldus Vanherk.

Huiskamerg­evoel

En er zijn best al wel mensen en vereniging­en die ideeën hebben hoe je dit inloophuis van de toekomst kan invullen. “Het wordt zeker geen traditione­el dienstence­ntrum. Er wordt gedacht aan een polyvalent­e invulling met een knipoog naar retro. Vooral om het vroegere huiskamerg­evoel te creëren. Retro is de nieuwe hip, nostalgie voor ouderen en vooral trendy bij jongeren. Kortom, een plek waar je gewoon kan binnenlope­n voor een kopje koffie. Om een krant in te kijken en rustig met iemand te praten. Om een luisterend oor te vinden of even tot rust te komen”, besluit Vanherk. Ideeën en voorstelle­n zijn welkom: tel. 089 20 19 80 of ocmw@bocholt.be.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Op het gelijkvloe­rs van het appartemen­tsgebouw (links) komt het inloophuis. In het oude klooster (rechts) komt het Grand Café.
FOTO ROGER DREESEN Op het gelijkvloe­rs van het appartemen­tsgebouw (links) komt het inloophuis. In het oude klooster (rechts) komt het Grand Café.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium