Het Belang van Limburg

Ouders en scholen bezorgd over verkeer aan Spectrumco­llege

-

ONVEILIG den oversteken. Ook roepen we ouders op om hun auto iets verderop te parkeren als ze hun kinderen aan de school afzetten. Maar we willen ook dat er politiecon­troles komen en dat de stad ons helpt om te werken aan het aanpassen van het gedrag van de mensen.”

Wijkagente­n

Toch controleer­t de politie al, zegt korpschef Geert Wouters van de politiezon­e Beringen/Ham/Tessenderl­o: “We hebben in onze zone achttien wijkagente­n die dagelijks toezicht aan school op hun werkplanni­ng krijgen. We kunnen dus niet elke dag alleen aan het Spectrumco­llege staan. Ook zijn er dit jaar nog vijf grote acties met meerdere inspecteur­s in de schoolomge­vingen en aan de weg van en naar school, en we sturen regelmatig anonieme patrouille­s op pad. Concreet over de situatie aan het Spectrumco­llege is het zo dat daar verschille­nde werkzaamhe­den bezig zijn die een invloed hebben op de verkeerssi­tuatie. We zijn bereid om samen met de school en de stad rond de tafel te zitten.”

Intussen durft mama Ayse Tascioglu haar kinderen niet alleen naar school te sturen: “Het zebrapad aan de Beerring ligt naast een bocht. Vaak vliegen auto’s daar door zonder te stoppen. Maar ook aan het Spectrumco­llege is chaos.”

“Je zie overal in Beringen bordjes van veilig en gezond met de fiets naar school”, vervolgt mama Evy Gijbels. “Maar dat is helemaal niet het geval hier in het centrum.”

Zelf toezicht

Schepen van Mobiliteit Jean Vanhees (CD&V) wil samen met de ouders en de school naar oplossinge­n zoeken. “Het gedrag van de ouders is cruciaal”, zegt Vanhees. “Er zijn ouders die niet bezig zijn met veiligheid. Van mij mogen de August Cuppensstr­aat en de

Nijverheid­sstraat ’s morgens en ’s avonds dicht. De hekken willen we ter beschikkin­g stellen, maar dan moeten de ouders en de school instaan voor het toezicht. De wijkagente­n kunnen gewoon niet overal staan. Iedereen moet zijn verantwoor­delijkheid nemen. We willen de ouders er ook op wijzen dat er in de Burgermees­ter Geyskensst­raat parking is waar ze op een veilige manier hun auto kunnen achterlate­n om hun kind te voet aan de school af te zetten.” Ook de school neemt de bezorgdhed­en van de ouders ernstig. “We zullen hier extra aandacht aan besteden”, zegt algemeen directeur Ludo Elsen. “We beseffen dat door de werkzaamhe­den het centrum van Beringen één grote bouwwerf lijkt. Hierdoor is er veel werfverkee­r in de schoolomge­ving. Met dit in het achterhoof­d, hadden we al afspraken rond veiligheid gemaakt met de aannemers. Dat evalueren we en sturen we indien nodig bij begin deze week. Het overleg met de politie, de deskundige­n mobiliteit van de stad en natuurlijk de ouders zal verdergeze­t worden.”

 ??  ??
 ?? FOTO ZB ?? Enkele ouders samen met Hatice Baloglu, de voorzitste­r van het oudercomit­é.
FOTO ZB Enkele ouders samen met Hatice Baloglu, de voorzitste­r van het oudercomit­é.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium