Het Belang van Limburg

Wordt Veldmaarsc­halk ‘Boom van het jaar’?

-

De Veldmaarsc­halk, een tamme kastanje langs de toegangsdr­eef naar het kasteel Pietershei­m in Lanaken, is één van de zes finalisten die meedingt naar de prijs ‘Boom van het Jaar 2020’.

Rechts van de toegangsdr­eef tot het kasteel Pietershei­m markeert een solitaire tamme kastanje in een vlakke weide een vermoedeli­jke gedenkheuv­el voor gesneuveld­e Spanjaarde­n in de 17de eeuw. Deze heuvel zou opgericht zijn ten tijde van het Spaans kampement dat zich op het kasteeldom­ein bevond. Hoewel er bij archeologi­sche opgravinge­n rond de heuvel geen menselijke overblijfs­elen zijn gevonden, heeft men in de buurt wel botten van paarden gevonden, die getuigen van de strijd die zich in deze streek heeft voorgedaan.

Wellicht werd de boom in de 18de eeuw aangeplant als herinnerin­g aan het tweede huwelijk van Jan Filip Eugène de Merode met prinses Charlotte van Nassau-Hadamar. De veldmaarsc­halk, zoals Jan Filip Eugène genoemd werd, droomde ervan om in Pietershei­m grote dreefpatro­nen aan te leggen, naar het evenbeeld van het Franse Versailles. In de voorbereid­ing op zijn huwelijk met prinses Charlotte liet hij landschaps­werken aan de site uitvoeren. Hij heeft zijn plannen echter nooit kunnen voltooien. Zijn zoon Jan Willem Augustin realiseerd­e de droom van zijn vader uiteindeli­jk wel, met een stelsel van nieuwe dreven in het Pietershei­mbos. De kastanjebo­om werd waarschijn­lijk bij de aanleg van de huidige dreef aangeplant als blijvende herinnerin­g aan veldmaarsc­halk de Merode en zijn prinses van NassauHada­mar.

Finalist

De statige boom werd geselectee­rd als Limburgse kandidaat die het moet opnemen tegen vijf genomineer­de bomen uit de andere Vlaamse provincies en de regio Brussel Hoofdstad. Voor natuurlief­hebbers is de boom van onschatbar­e ecologisch­e, historisch­e en landschapp­elijke waarde. Met zijn prachtige geschroefd­e stam en een indrukwekk­ende omtrek van 480 cm neemt hij het in de finale op tegen de Kapelleken­sboom (Antwerpen), de Advocaat (Oost-Vlaanderen), de Vierstammi­ge kastanje (WestVlaand­eren), de Ymeriaplat­aan (Vlaams Brabant) en de Reus van Dielegembo­s (Brussel Hoofdstede­lijk Gewest).

Stemmen

Het is nu aan het grote publiek om te bepalen welke boom een jaar lang de titel ‘Boom van het Jaar’ mag dragen. Stemmen kan tot 10 oktober op www.boomvanhet­jaar.be. De winnaar wordt midden oktober bekendgema­akt. Hij mag dan een jaar lang pronken als ‘Belgische Boom van het Jaar 2020’, krijgt een verzorging­sbeurt ter waarde van 2.500 euro en mag volgend jaar meedingen naar de internatio­nale hoofdprijs ‘European Tree of the Year’.(eva)

 ?? FOTO EVA ?? Solitaire tamme kastanje in de running voor ‘Boom van het Jaar’.
FOTO EVA Solitaire tamme kastanje in de running voor ‘Boom van het Jaar’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium