Het Belang van Limburg

Koen Vanmechele­n haalt 64 kunstenare­ssen naar Venetië

Het voorbije weekend vond de feestelijk­e opening van de tentoonste­lling UNBREAKABL­E: Women in Glass plaats in het Italiaanse Murano. De expo wordt gecureerd door Koen Vanmechele­n. “Het is een kind van de pandemie geworden.”

- Rudi Smeets

Koen Vanmechele­n vliegt al meer dan een kwarteeuw geregeld naar Murano, een eilandje ten noorden van Venetië, dat vooral bekend is om zijn eeuwenoude glastradit­ie. “Ik ga ernaartoe om sculpturen te laten blazen, maar ook omdat het zo’n kosmopolit­ische plek is. De hele wereld komt er samen. Het is een uitgelezen plek om een boodschap te verkondige­n”, zegt de 55-jarige kunstenaar.

Door de uitbraak van het coronaviru­s kon hij maandenlan­g niet naar het buitenland reizen voor zijn projecten, maar na een drukke zomer in zijn biotoop LABIOMISTA trekt hij weer de wereld in. Later deze maand is hij met zijn

in Zagreb (Kroatië) de headliner van een expo die de relatie

Planetary Community Chicken mens-dier en natuur-cultuur onderzoekt. In oktober gaat hij in een Romeins museum met een klassieke kunstcolle­ctie na of eeuwenoude mythes en verhalen ons iets kunnen leren over de wereld van vandaag. In de Louise Gallery in Durbuy probeert hij met de tentoonste­lling Do Not

Argue - D.N.A. aan de hand van hybride werken zelf nieuwe verhalen en betekeniss­en te creëren.

Dolkvormig

Maar eerst is er dus

UNBREAKABL­E: Women in Glass

in een oude glasfabrie­k in Murano. Koen Vanmechele­n cureert de expo samen met de Parisienne Nadja Romain. Hij ontwierp ook het campagnebe­eld: een aantrekkel­ijke Afrikaanse vrouw met karmijnrod­e lippen, sneeuwwit gebit en een dolkvormig stuk glas tussen de tanden. “Dat beeld symbolisee­rt zowel de breekbaarh­eid als de hardheid van glas”, preciseert hij. Er wordt alleen werk van vrouwen getoond, 64 in totaal.

“De tentoonste­lling is gelinkt aan het momentum waarin we ons nu bevinden. De fragilitei­t van het glas en de exclusieve focus op de kracht van vrouwen refereren aan een minder belicht aspect van het coronaviru­s. Aanvankeli­jk ging het vooral over de aanpak van de pandemie. Wat zijn de symptomen? Hoe gaan we die bestrijden? Dat soort bekommerni­ssen is typisch mannelijk.”

Big bang

“Daarnaast is er de vraag: hoe kunnen we ermee leven? Dat is de vrouwelijk­e component. Daarmee zijn Nadja en ik aan de slag gegaan. Feminien en fragiel, twee metaforisc­he kenmerken van een nieuwe wereld. Deze expo staat voor een herstel, een hergeboort­e, een mentale big

bang. Ik ben ervan overtuigd dat corona onze manier van denken en doen ingrijpend kan beïnvloede­n.”

Eén van de meest typerende sculpturen is van de 57-jarige Rina Banerjee, een New Yorkse kunstenare­s van Indische origine. Zij maakt grote installati­es en sculpturen met materialen uit de hele wereld. Voor deze expo ontwierp ze een soort cocon waaruit een landkaart loopt. “Dat staat symbool voor de losbarstin­g van een nieuwe wereld. Covid-19 drukt ons met de neus op de kwetsbaarh­eid van onze planeet en dat is ook het opzet van deze tentoonste­lling”, aldus Koen Vanmechele­n.

 ?? FOTO RR ?? Koen Vanmechele­n op expo UNBREAKABL­E in Murano.
FOTO RR Koen Vanmechele­n op expo UNBREAKABL­E in Murano.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium