Het Belang van Limburg

Geerts op drie punten van WK-leiding, Liam Everts breekt onderarm

Jago Geerts heeft - dankzij een tweede plaats in Faenza - weer vijf puntjes van zijn achterstan­d op WK-leider Tom Vialle afgeknabbe­ld. Slechts drie puntjes scheiden hem nog van de koppositie in de MX2. Maxime Renaux pakte zijn eerste GP-zege.

-

Drie weken na de eerste triple GP in Kegums in het zand - trok het MX2-peloton naar het Italiaanse Faenza. Opnieuw voor een drieluik (woensdag en zondag komen ze er opnieuw in actie), maar deze keer op een harde baan, met veel diepe sporen. Spek naar de bek van WK-leider Vialle, minder voor Geerts, dacht iedereen. “Toen ik zaterdag mijn track walk deed, was ik aangenaam verrast”, aldus de Balenaar. “Veel sporen, goed gefreesd en degelijk gepreparee­rd. Een heel mooi parcours.” Maar dat vond Vialle, die in de tijdtraini­ng wel onderuit was gegaan, natuurlijk ook. De Fransman trok in de eerste reeks dan ook meteen van leer. “Ik had in het begin moeite om zijn tempo te volgen”, bekende Geerts. “Maar na tien minuten vond ik eindelijk mijn ritme en schoof ik ook stilletjes dichterbij.”

Geerts hoefde niet eens voluit te gaan om Vialle te pakken, de Fransman hielp zelf een handje door onderuit te gaan. “Een cadeautje, ja. Mag het eens? Ik heb er ook al aan hem gegeven”, lachte Geerts, die daarna autoritair naar reekswinst reed.

Verstand gebruikt

Geerts schoot in de tweede reeks als een komeet uit de startblokk­en - goed voor zijn derde holeshot van het seizoen - maar een foutje in de tweede bocht kostte hem twee plekjes. Maxime Renaux nam vooraan het commando over. De Fransman kreeg zijn landgenoot Vialle en Geerts in het wiel, maar wilde van geen wijken weten en pakte zijn allereerst­e GP-zege. “Woehoe! Ik heb het geflikt. Het was een lange weg, met enkele zware blessures, maar eindelijk heb ik ‘m beet”, wist de Fransman met zijn vreugde geen blijf. Leuk detail: Renaux is voor 2021 in beeld bij... Kemea Yamaha om teammaat te worden van Geerts, die in de tweede reeks op plek drie bleef steken.

“Ik heb lang gepusht, maar het was erg moeilijk om het verschil te maken”, zei de Kempenaar. “Op het einde kwam de baan er ook erg verraderli­jk bij te liggen, met veel diepe putten. Er zijn hier heel wat jongens zwaar gecrasht. Daarom besloot ik om mijn verstand te gebruiken en geen risico’s te nemen. Tweede plaats in de Grote Prijs en vijf puntjes dichter bij Vialle: dan mag je gerust van een meer dan geslaagde dag spreken. Op deze manier blijf ik hem onder druk zetten.”

Vialle, die derde werd (4+2 in reeksen), tilde niet zo zwaar aan die verloren punten. “Natuurlijk is het spijtig van die uitschuive­r in de eerste reeks. Maar dat hoort nu eenmaal bij motorcross. Ik sta toch op het podium en heb ook nog de WK-leiding in handen. Lijkt me niet zo slecht hé?”

 ??  ??
 ?? FOTO CDS ?? Geerts won de eerste reeks in Faenza en staat nu op drie punten van WK-leider Vialle.
FOTO CDS Geerts won de eerste reeks in Faenza en staat nu op drie punten van WK-leider Vialle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium