Het Belang van Limburg

Eén puntje te kort door haperende pc, Sharona mag studies arts niet starten

- Roel Damiaans

Chirurg worden is de kinderdroo­m van Sharona van Dijk (19) uit Overpelt, maar die ligt aan diggelen.

Ze scoorde één puntje te weinig om te worden toegelaten aan de opleiding geneeskund­e. De schuld van een haperende examencomp­uter waardoor ze een kwart van de vragen niet op tijd kon invullen.

Sharona wil al haar hele leven iets in de geneeskund­e doen, zegt haar vader William van Dijk. “Haar eindwerk in het middelbaar ging over een medisch onderwerp en ze mocht zelfs een tweedaagse kijkstage volgen in een operatieza­al. Dat was een beloning voor een mooie motivatieb­rief die ze daarvoor geschreven had.” “Mijn mama lijdt al mijn hele leven aan multiple sclerose”, zegt Sharona. “Als kind ben ik zo vaak in ziekenhuiz­en geweest en daar ben ik door de microbe gebeten. Mijn droom is chirurg worden. Ik had me daarom maandenlan­g voorbereid op dit examen, de hele zomer heb ik achter de boeken gezeten.”

Aftelklok

Op 25 augustus nam Sharona, samen met 4.060 andere studenten, deel aan het artsenexam­en. Door corona werd voor het eerst een digitaal examen op poten gezet, op verschille­nde locaties in Vlaanderen. Van Dijk trok voor haar examen naar het Don Boscocolle­ge in Hechtel-Eksel. “Ik heb minister

Ben Weyts (N-VA) op het nieuws horen vertellen dat alles prima is verlopen en dat er geen problemen zijn geweest. Wel, mijn dochter heeft iets anders meegemaakt”, zegt William.

Het eerste deel van het examen bestond uit 40 kennisvrag­en over wiskunde, fysica, chemie en biologie. Om die op te lossen kregen de kandidaten drie uur de tijd, een aftelklok op het scherm toonde de resterende tijd. “De problemen begonnen al meteen”, zegt Sharona. “Ze hadden me op voorhand aangeraden om de wiskundige vraagstukk­en tot het laatste te bewaren omdat die veel tijd vergen. Toen ik wilde verder klikken naar de biologie- en chemievrag­en, verscheen een foutmeldin­g op het scherm. Het examen blokkeerde en ik moest helemaal opnieuw inloggen. Toen dat gebeurd was, zag ik dat er al enkele minuten van mijn tijd verdwenen waren.”

USB-stick

De foutmeldin­g bleef terugkomen en van Dijk moest tot vier keer toe opnieuw inloggen. De toezichtho­udster heeft er uiteindeli­jk een ICT-specialist bijgehaald. “Maar die was druk bezig. Hij gaf me een USB-stick waarop ik een link naar het examen kon vinden. Maar ook toen kreeg ik dezelfde foutmeldin­g. Het geraakte pas opgelost toen hij de internetka­bel had vervangen. In totaal heb ik zo meer dan een half uur verloren. Ik was over mijn toeren. Ik had me zo goed voorbereid voor het examen en dan gebeurt dit. Uiteindeli­jk kon ik door tijdgebrek elf vragen niet meer invullen: 30 punten die ik niet kon verdienen. Een dag later heb ik bij de examencomm­issie melding gemaakt van mijn problemen. Ik kreeg te horen dat ik de uitslag moest afwachten.”

“Droom afgepakt”

Dat verdict volgde op vrijdag 4 september en eindigde in tranen. “Mijn vrees werd werkelijkh­eid: ik mag me niet inschrijve­n voor de opleiding geneeskund­e omdat ik niet geslaagd ben in het eerste examenonde­rdeel”, zucht Sharona. “Ondanks die computerpr­oblemen heb ik nog 59 op 120 gehaald, één puntje te kort. Op het tweede gedeelte heb ik 106 op 120 gescoord.”

“Ik heb verschille­nde

keren opnieuw moeten inloggen. Door tijdgebrek kon ik elf vragen niet eens invullen.”

Sharona van Dijk

Kandidate artsenexam­en

Dit jaar lag de cesuur van het toelatings­examen - de score waarboven je toegelaten wordt - op 158 op 240. Extra zuur is dat van Dijk samengetel­d op haar hele examen 165 op 240 heeft gescoord. “Mijn droom wordt afgepakt. Ik weet gewoon dat ik wel geselectee­rd was geweest als die computer naar behoren had gewerkt.”

Maastricht

Die kans is reëel omdat Sharona van Dijk in februari ook al had deelgenome­n aan de selectiepr­ocedure voor de opleiding geneeskund­e aan de universite­it van Maastricht. “Ze is daar bij de beste 250 kandidaten geëindigd van de ruim 5.000 deelnemers. Ze mag er aan de opleiding beginnen, alleen is die Nederlands­e opleiding peperduur. Dankzij de studietoel­age die wij in België krijgen kunnen we hier haar studies betalen. Een studietoel­age in Nederland vragen kan alleen als ze zich laat naturalise­ren tot Nederlande­r.

Dat is geen optie. Het kan toch niet dat ze een heel jaar moet wachten op een nieuwe kans? Haar toekomst wordt nu ondermijnd door een slechte internetka­bel.”

Beroep

Maar er is nog een waterkans. “Door corona is het toelatings­examen verschoven van begin juli naar eind augustus. Daardoor overlapt de beroepspro­cedure met de start van het academieja­ar.

Studenten die in beroep toch gelijk zouden krijgen, kunnen zich nog altijd inschrijve­n omdat de meeste universite­iten deze registrati­eperiode enkele weken openhouden”, zegt professor Jan Eggermont, voorzitter van de examencomm­issie. Volgens Eggermont gaat jaarlijks ongeveer 1 procent van de deelnemers in beroep tegen de uitslag van het examen, maar slechts enkelen halen ook hun gelijk voor de examencomm­issie.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Sharona van Dijk scoorde één punt te weinig om te worden toegelaten aan de opleiding geneeskund­e. Het gevolg van een haperende examencomp­uter.
FOTO DICK DEMEY Sharona van Dijk scoorde één punt te weinig om te worden toegelaten aan de opleiding geneeskund­e. Het gevolg van een haperende examencomp­uter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium