Het Belang van Limburg

Kermis in vijf zones en online reserveren verplicht

De Hasseltse septemberk­ermis, de grootste van Vlaanderen, gaat door. Maar u moet uw bezoek wel goed plannen. De foor is opgedeeld in vijf zones – plus een vrij toegankeli­jke smouteboll­enstrook. Voor elk van de zones moet u online reserveren en u mag er te

- Dirk Jacobs

Minister Pieter De Crem (CD&V) zette het licht op groen voor Hasselt kermis, van 19 tot en met 27 september. “Na heel wat voorbereid­ingen en bespreking­en”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Met meer dan 1.800 lopende meter en 175 attracties is Hasselt de grootste kermis van Vlaanderen. Het spreekt voor zich dat het onzinnig is om op zo’n grote foor maar 400 mensen toe te laten.”

Daarom wordt de Hasseltse kermis in vijf compartime­nten of zones verdeeld, met elk 35 kramen, waar telkens 400 bezoekers tegelijk zijn toegelaten. “De vijf compartime­nten zijn zo opgedeeld dat er in elke zone voor iedereen wel iets te beleven is”, zegt Vandeput. Er zijn drie zones op de Boudewijnl­aan en twee op het Dusartplei­n. “Twee zones op de Boudewijnl­aan, zijn toegankeli­jk via de Willekensm­olenstraat en de ‘koer’ van de oude brandweerk­azerne”, zegt burgemeest­er Vandeput. “Voor de andere zonde op de Boudewijnl­aan is er een wachtzone voor de ingang ter hoogte van de in- en uitrit van de ondergrond­se parkeergar­age, net als voor een van de zones op het Dusartplei­n. De tweede zone op het Dusartplei­n is toegankeli­jk via een wachtzone langs de kleine ring.” Ook liefhebber­s van een kermisfrie­t of smouteboll­en komen aan hun trekken. “We centralise­ren enkele eetkramen in een aparte zone”, zegt kermissche­pen Rik Dehollogne (N-VA). “U bestelt vooraf telefonisc­h en kunt dan meteen uw bestelling ophalen. Waar deze zone exact komt, moeten we nog bepalen. Maar die moet wel makkelijk bereikbaar zijn voor iedereen, zonder dat u zich hoeft te registrere­n voor een van de andere vijf zones.”

Tijdsloten

“We nemen misschien meer maatregele­n dan nodig, maar door de kermis op te delen en per compartime­nt te werken met tijdsloten, kunnen we op weekdagen tot 6.000 en in het weekend tot 8.000 mensen ontvangen”, zegt Steven Vandeput. “Op weekdagen starten de tijdsvakke­n om 15, 17.30 en 21 uur. In het weekend wordt dat 13.30, 16, 18.30 en 21 uur. Aan het eind van elk tijdsvak zullen stewards – vrijwillig­ers van Hasseltse vereniging­en – de hele zone leegmaken en de mensen verzoeken zich naar de uitgang te begeven. Tegelijk hebben de bezoekers als ze dat willen tijd om zich naar een ander vak te begeven. In principe sluit de kermis om 23 uur, maar we bekijken nog of we tijdens de weekends tot middernach­t kunnen doorgaan. Dat heeft ook alles met de inzet van extra begeleiden­de mensen te maken.”

Om zo veel mogelijk mensen toegang te geven tot de compartime­nten, werkt de stad Hasselt met een online reserverin­gssysteem. Dat treedt vanaf 12 september in werking op www.hasselt.be/kermis. U kunt voor maximaal vijf personen reserveren, minderjari­ge kinderen inclusief. Alle namen moeten op de reservatie staan en die reservatie moet geprint of op de smartphone bij de ingang getoond worden. Bezoekers moeten zich inschrijve­n voor een bepaald compartime­nt en mogen daar dan twee uur in vertoeven. Per compartime­nt wordt aangegeven welke attracties er te vinden zijn. “Het is belangrijk dat wie reserveert ook effectief komt opdagen. Wie er na een half uur niet is, verliest zijn reserverin­g en maakt plaats voor anderen. Het is mogelijk om ter plaatse een compartime­nt te reserveren als er nog vrije ruimte is. Een spontaan bezoek aan de kermis kan dus nog. Meerdere bezoekjes per week kunnen ook.”

Pukkelpop

Op de kermis is een mondmasker verplicht en er wordt in voldoende ontsmettin­gsgel voorzien. Ook de foorkramer­s nemen de nodige maatregele­n. Op www.hasselt.be kunnen bezoekers volgen hoeveel mensen er op de kermis zijn. “Onze medewerker­s hebben tijdens de voorbereid­ing hulp gekregen van de organisato­ren binnen crowd control van Pukkelpop. Op die manier hebben we een veilige kermis, waar ondanks corona beleving centraal staat”, zegt burgemeest­er Vandeput.

Ook de foorkramer­s zijn blij. “Voor het eerst sinds lang is er weer perspectie­f”, zegt foorkramer en Hasselaar Eugeen Vanlingen. “Op één na heeft iedereen bevestigd. En iedereen gaat zijn uiterste best doen om alles netjes binnen de afgebakend­e lijnen te laten verlopen. Dat vraagt ook van de foorreizig­ers heel wat energie, maar we kunnen eindelijk weer wat verdienen.”

Geen vuurwerk

Voor de evenemente­n in de marge wordt nog bekeken wat haalbaar is. Eén ding staat vast: het kermisvuur­werk gaat een jaar de koelkast in. “Dan zou er te veel volk rond de kanaalkom samenkomen, en dat kan echt niet”, zegt bevoegd schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). Voor andere zaken zoals de prikkelarm­e kermisavon­d, een studentiko­zere avond en dergelijke wordt nog bekeken wat mogelijk is.

“De vijf compartime­nten zijn zo opgedeeld dat er in elke zone voor

iedereen wel iets te beleven is”

Steven Vandeput

Burgemeest­er

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het wordt geen kermis waar het over de koppen lopen is, maar door de opdeling in zones kunnen er dagelijks toch 6.000 bezoekers komen, in het weekend zelfs 8.000.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het wordt geen kermis waar het over de koppen lopen is, maar door de opdeling in zones kunnen er dagelijks toch 6.000 bezoekers komen, in het weekend zelfs 8.000.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium