Het Belang van Limburg

Ackermann wint openingsri­t Tirreno-Adriatico, Merlier valt

-

Rustdag in de Tour, maar in Italië werd wel gekoerst. De openingset­appe van TirrenoAdr­iatico werd aan de boorden van de Tyrreense kust gewonnen door de Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe). Belgisch kampioen Tim Merlier (Alpecin-Fenix) kwam zonder al te veel erg ten val in de voorbereid­ing van de spurt.

Slechts 133 kilometer met start en aankomst in Lido di Camaiore, dat kon alleen maar uitdraaien op een massaspurt. In de aanloop liep het fout voor nationaal kampioen Tim Merlier. Op sleeptouw genomen door Jonas Rickaert en Mathieu van der Poel kon hij een valpartij niet vermijden. “We waren een goede trein aan het opbouwen richting de laatste kilometer”, doet Merlier zijn relaas. “Maar plots werd er iemand uit evenwicht gebracht. Uiteindeli­jk word ik zelf ook van de fiets gerukt omdat we, denk ik, met onze sturen in elkaar haakten. Ik heb eigenlijk geen idee hoe het is gebeurd. Maar al bij al mag ik niet klagen. Behalve wat schaafwond­en heb ik niets. Ik ben er wel redelijk zeker van dat ik morgen (vandaag, nvdr.) stijf zal zijn. Maar als de schade meevalt en ik ‘aanvaardba­ar’ kan fietsen, dan ga ik er mij opnieuw tussen gooien.”

Duitse sneltrein

De finish van zij die wel overeind bleven, werd een adembeneme­nd schouwspel. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) lanceerde de spurt van ver en leek lange tijd vlotjes naar de bloemen te spurten. Dat was zonder Pascal Ackermann gerekend. De Duitser van Bora-hansgrohe dook aan hoge snelheid nog in het gaatje dat Gaviria aan de koord had gelaten. De verbouwere­erde Colombiaan zag de Duitse sneltrein op de valreep de zege binnenhale­n.

Met Geraint Thomas en Chris Froome stuurde Ineos Grenadiers ook twee voormalige Tourwinnaa­rs richting Italië. Beiden finishten in de buik van het peloton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium