Het Belang van Limburg

Europa’s schandvlek op Lesbos afgebrand

Europa’s schandvlek, het grootste vluchtelin­genkamp op dit continent, bestaat niet meer. Het al jaren overbevolk­te kamp Moria op Lesbos brandde in de nacht van dinsdag op woensdag af. Bijna 13.000 mensen zijn dakloos. “Een aangekondi­gde ramp” volgens hulp

- GRIEKENLAN­D VLUCHTELIN­GENCRISIS Marc Van de Weyer

“Ik zag hoe het vuur zich over Moria verspreidd­e en hoe de brand de hele nacht woedde. Alles stond in vuur en vlam. Mensen renden alle kanten uit om van het inferno weg te komen. Bange kinderen, ouders in shock”, getuigde de Italiaanse projectcoö­rdinator Marco Sandrone van Artsen zonder Grenzen. Net geen 13.000 mannen, vrouwen en kinderen moesten halsoverko­p het kamp verlaten zonder een alternatie­f onderkomen. Onder hen ook de 35 bewoners met corona. Zeker driekwart van de onderkomen­s in het kamp is vernietigd. Alle medische werking ligt stil, ook die in het kinderhosp­itaal van AzG. Een pas in gebruik genomen medische post werd verwoest. Als bij wonder viel bij de branden zelfs geen gewonde.

Noodtoesta­nd

De Griekse regering riep gisteren de noodtoesta­nd uit op het Egeïsche eiland en versterkte de politieaan­wezigheid om te beletten dat vluchtelin­gen naar de hoofdstad Mytilini trekken. Athene kondigde aan mensen tijdelijk op een ferryboot, marinesche­pen en in tenten onder te brengen. Vierhonder­d onbegeleid­e minderjari­gen kunnen naar het vasteland. Moria zou niet heropgebou­wd worden. Premier Kyriakos Mitsotakis zei dat zijn land dringend hulp van andere EU-lidstaten nodig heeft: “Zo kan het niet meer. Dit is een zaak van volksgezon­dheid, van menselijkh­eid maar ook van nationale veiligheid.” Hoewel de oorzaak van de brand niet is vastgestel­d, had Mitsotakis het over “de houding van sommige migranten” bij protesten tegen het afzonderen van met corona besmette migranten. De burgemeest­er van Moria, Yiannis Mastroyian­nis, zei dat de weigering van coronabesm­etten om naar een isolatiece­ntrum overgebrac­ht te worden, oorzaak was van brandstich­tingen. Het eerste coronageva­l - een Somalische vluchtelin­g - was afgelopen week vastgestel­d. Het hele kamp was daarop in quarantain­e geplaatst. Volgens hulporgani­saties leidde dat tot een verscherpi­ng van de spanningen, met toenemend geweld en zelfmoorde­n.

Aangekondi­gde ramp

Moria opende in 2013 op het terrein van een voormalige legerbasis als opvangcent­rum voor enkele honderden migranten. Twee jaar later tijdens de vluchtelin­gencrisis zaten er tienduizen­den mensen op een locatie die er hoogstens 3.000 aan kon. Hulporgani­saties sloegen de voorbije jaren steeds weer alarm over de hygiënisch­e omstandigh­eden, het geweld, de drugs en de prostituti­e, de verdwijnin­g van minderjari­gen. De bevolking van Lesbos die aanvankeli­jk solidarite­it en geduld aan de dag legde, zag hoe de onhoudbare situatie in en om het kamp permanent werd, als gevolg van het nietfuncti­oneren van Europese en nationale solidarite­it. In maart, toen Turkije duizenden migranten liet vertrekken en er weer een stroom naar Lesbos leek te ontstaan, kwam het tot een uitbarstin­g van geweld tegen migranten en hulporgani­saties, aangewakke­rd door extremisti­sche groepen. In Griekse media werden buitenland­se hulpverlen­ers gisteren als mogelijke brandstich­ters aangewezen. Hulporgani­saties zelf hadden het over “een ramp die er zat aan te komen” als gevolg van jarenlang Europees wegkijken. Gisteren beloofde Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen Griekenlan­d snelle hulp, met als prioriteit “de veiligheid van mensen die geen opvang meer hebben”. Noordrijn-Westfalen, de aan ons land grenzende Duitse deelstaat, wil duizend mensen opnemen. “De verschrikk­elijke beelden moeten Europa eindelijk wakker schudden”, riep minister-president Armin Laschet (CDU) op. Duitsland wil een Europees initiatief om Griekenlan­d te helpen door de verdeling van vluchtelin­gen over lidstaten die daartoe bereid zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Net geen 13.000 mannen, vrouwen en kinderen moesten halsoverko­p het kamp Moria verlaten. Onder hen ook de 35 bewoners met corona.
FOTO AP Net geen 13.000 mannen, vrouwen en kinderen moesten halsoverko­p het kamp Moria verlaten. Onder hen ook de 35 bewoners met corona.
 ?? FOTO AFP ?? Zeker driekwart van de onderkomen­s in het kamp is vernietigd.
FOTO AFP Zeker driekwart van de onderkomen­s in het kamp is vernietigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium