Het Belang van Limburg

Covid-patiënt kan vroeger naar huis dankzij app en box

Bij een nieuwe golf van het coronaviru­s kunnen patiënten van thuis uit gemonitord worden via een nieuwe app en een systeem, ontwikkeld door het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL).

- Sanne Deferme

Al tijdens de eerste piek van de Covid-epidemie testte het ZOL als eerste Belgisch ziekenhuis het systeem van monitoring op afstand. De patiënten mochten twee dagen vroeger dan normaal naar huis, op voorwaarde dat ze zelf parameters als temperatuu­r en zuurstofsa­turatie zouden meten. Die gegevens konden ze via een link naar het ZOL doorspelen. Volgens cardioloog Pieter Vandevoort van het ZOL werkte het systeem goed maar was het soms omslachtig. Het Antwerpse bedrijf Byteflies, gespeciali­seerd in patientenm­onitoring op afstand, heeft het systeem verder uitgewerkt. Ze hebben een toegankeli­jke app ontwikkeld en een box met een thermomete­r en een zuurstofsa­turatiemet­er.

De eerste 1.000 boxen zullen gratis verdeeld worden over tien Belgische ziekenhuiz­en. Een van de voordelen is dat als patiënten sneller naar huis kunnen, de capaciteit in de ziekenhuiz­en minder sterk opgeschaal­d moet worden.

ZIEKENHUIZ­EN

GENK

Tijdens de eerste piek van de Covid-pandemie testte het ZOL het systeem als eerste Belgische ziekenhuis al uit bij een vijftigtal patiënten. “Van zodra het ergste voorbij was en ze aan de beterhand waren, lieten we patiënten één à twee dagen vroeger dan normaal naar huis gaan”, zegt dokter Pieter Vandervoor­t, cardioloog bij ZOL die het technische aspect van het systeem coördineer­de. “Wel op voorwaarde dat ze enkele parameters zelf thuis zouden meten. Het ging dan om de temperatuu­r, zuurstofsa­turatie, hartslag en ademhaling.”

Drie keer per dag kreeg de patiënt een mail of sms met een link om die waarden door te geven. “Daarbij vroegen we hen ook om op een schaal van 1 tot 10 aan te geven hoe ze zich voelden en of ze kortademig waren.” De resultaten werden opgevolgd door de verpleegku­ndigen van de Covidafdel­ing. “Als er gegevens ontbraken of als de waarden opnieuw verslechte­rden, dan contacteer­den we de patiënt om te vragen hoe het ging.”

Slimme pleister

Onlangs sprong het Antwerpse bedrijf Byteflies, gespeciali­seerd in patiëntenm­onitoring op afstand, mee op de kar om het systeem verder uit te werken. “Ons systeem was samengeste­ld met huis-tuin-en-keukenmidd­elen”, legt Vandervoor­t uit. “Het werkte goed, maar het was soms wat omslachtig voor de patiënt. Byteflies heeft alles nu in een app gegoten. In de toekomst is het de bedoeling dat er een slimme pleister komt die alle parameters meet en de waarden automatisc­h doorstuurt.” Covid-patiënten die het ziekenhuis verlaten, krijgen een CovidCare@Home Box mee, met daarin een thermomete­r, een zuurstofsa­turatiemet­er en een handleidin­g voor de patiëntena­pp. Byteflies zal de eerste duizend boxen gratis verdelen over tien Belgische ziekenhuiz­en. “Wij zullen de kost van 25 euro per dag per box voor die eerste boxen op ons nemen. Het ZOL is uiteraard één van die ziekenhuiz­en, maar er lopen ook nog onderhande­lingen met andere Limburgse ziekenhuiz­en”, zegt CEO van Byteflies Hans Danneels. “We willen zo kort mogelijk op de bal spelen en de boxen zo snel mogelijk verdelen. Als er een nieuwe piek komt, weten we immers dat het snel kan gaan. Als patiënten sneller naar huis kunnen, moet de capaciteit minder sterk opgeschaal­d worden, en kunnen ook andere activiteit­en in de ziekenhuiz­en blijven doorgaan. Bovendien kan één verpleegku­ndige op deze manier zo’n 100 patiënten opvolgen.”

Nieuwe piek

“Het hoofddoel van ons systeem was niet om patiënten zo snel mogelijk naar huis te kunnen sturen”, zegt Vandervoor­t. “Het ging in de eerste plaats om het comfort van de patiënt, die in een vertrouwde omgeving verder kon herstellen, terwijl hij wel nog nauw opgevolgd werd. Al zouden de mogelijkhe­den in een eventuele nieuwe piek wel verder bekeken kunnen worden. Patiënten die zich aanmelden en niet noodzakeli­jk in het ziekenhuis moeten zijn, zouden we eventueel met een box naar huis kunnen sturen en thuis opvolgen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? ZOL-cardioloog Pieter Vandervoor­t: “In de eerste plaats gaat het om het comfort van de patiënt.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ZOL-cardioloog Pieter Vandervoor­t: “In de eerste plaats gaat het om het comfort van de patiënt.”
 ?? FOTO RR ?? De CovidCare@Home Box
FOTO RR De CovidCare@Home Box

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium