Het Belang van Limburg

Kernuitsta­p kost gezinnen amper vijf euro per jaar

- Liliana Casagrande

De zeven partijen die een regering proberen te vormen, moeten dezer dagen beslissen wat ze met de kerncentra­les zullen doen: de twee jongste langer openhouden of alle kerncentra­les sluiten? Twee kerncentra­les langer openhouden doet de factuur voor de consument amper zakken. Ze sluiten doet de prijs ook nauwelijks stijgen. Het verschil tussen dicht of open is amper 4 à 5 euro. Dit blijkt uit berekening­en van EnergyVill­e, het onderzoeks­centrum van KU Leuven, Vito, Imec en UHasselt. (lc)

KERNENERGI­E

GENK/BRUSSEL

De zeven partijen die een regering proberen te vormen, moeten dezer dagen beslissen wat ze met de kerncentra­les zullen doen. Zullen ze de twee jongste kerncentra­les langer openhouden of gaan alle kerncentra­les zoals voorzien dicht tegen 2025? Ze kunnen zich voor hun beslissing baseren op berekening­en van EnergyVill­e, het onderzoeks­centrum van KU Leuven, Vito, imec en UHasselt, dat in

Genk is gevestigd. De studie - op vraag van Engie - bekijkt drie scenario’s voor elektricit­eitsvoorzi­ening: de sluiting van alle kerncentra­les tegen 2025 en het met 10 jaar of 20 jaar verlengen van twee centrales (2 gigawatt). Wat blijkt? Twee kerncentra­les langer openhouden doet de factuur voor de consument amper zakken. Ze sluiten doet de prijs ook nauwelijks stijgen. Het verschil tussen dicht of open is amper 4 à 5 euro per jaar.

Voor de investeerd­ers liggen de zaken anders. De uitstel van de kernuitsta­p doet hen geld besparen. “Kerncentra­les langer openhouden zal de jaarlijkse kost van het elektricit­eitssystee­m met 106 à 134 miljoen verlagen”, zegt Ronnie Belmans, ceo van EnergyVill­e. “Die besparing is al een stuk minder dan in onze studie van 2017: toen ging het nog om zo’n 600 miljoen euro. Nog even en dat verschil daalt naar nul.” Maar de ongeveer 100 miljoen euro die uitgespaar­d wordt, zal de facturen van de gezinnen niet verlichten. “De elektricit­eitsprijs wordt niet bepaald door de kosten van het systeem, maar door de laatste centrales in de schakel die nodig zijn. De laatste zijn de duurste. De markt zet de prijs”, legt Belmans uit. “Dat de prijs voor de investeerd­er daalt, speelt geen rol. Net zoals de winst dat ook niet doet.” De studie heeft ook rekening gehouden met zowel de nieuwe investerin­gen in de buurlanden, als met het beleid dat daar gevoerd wordt. Dat is nodig, want als de kernuitsta­p doorgaat, zal er meer invoer nodig zijn. Tegen 2025 voeren we 10 procent van onze stroom in, als twee kerncentra­les langer open blijven daalt dit naar 7,4 à 9 procent. Zorgen dat we helemaal zelfvoorzi­enend zijn, heeft volgens Belmans geen zin. “Zijn we dat ook voor aardappele­n? De volgende tien jaar zal Nederland veel windturbin­es in zee bouwen, die stroom kunnen ze naar ons exporteren”.

Emissies

Het sluiten van kerncentra­les zal de CO2-uitstoot doen toenemen, een argument dat vaak aangehaald wordt om de kernuitsta­p uit te stellen. “Die CO2-uitstoot moet op Europees vlak bekeken worden”, vindt Bram Claeys van Regulatory Assistance Project, een ngo die beleidsadv­ies geeft over de energietra­nsitie. “En daar is de impact van twee kerncentra­les verwaarloo­sbaar.”

Het langer openhouden van kerncentra­les heeft volgens de studie geen impact op investerin­gen in windenergi­e, maar wel voor zonne-energie. Twee kerncentra­les 10 jaar langer openhouden betekent dat we tegen 2030 11,3 gigawatt uit zon halen, als ze dichtgaan is dat 12,6 gigawatt. “Toch een verschil van 1 gigawatt”, zegt Claeys. Dat komt overeen met de capaciteit van een kerncentra­le. “Voor wind maakt dat niet veel uit, omdat daar de uitdaging vooral zit in de vergunning voor een bepaalde locatie. Als je die krijgt, gaat de investerin­g ook door. Voor zon is plaats zoeken eenvoudig: er zijn daken genoeg om zonnepanel­en op te leggen. Daar is de vraag: is het rendabel? De kernuitsta­p uitstellen helpt daar niet bij.”

Beslis!

“De cijfers zijn er, de politiek moet nu nog maar één ding doen: beslissen”, zegt Belmans. “Ten laatste tegen kerstmis, zodat de sector zich kan voorbereid­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium