Het Belang van Limburg

Biostatist­icus Molenbergh­s: “Aantal besmetting­en moet omlaag”

- Koen Snoekx

HASSELT

Het aantal coronabesm­ettingen in ons land stijgt al vijf dagen op rij, zo bleek gisteren uit cijfers van Sciensano. Dagelijks geraken nu 510 Belgen besmet. In Limburg fluctueert dat aantal nieuwe positieve gevallen al een week rond 27 per dag. De ene dag zijn er dat wat meer, de andere dag wat minder. Op langere termijn wint het virus wel overduidel­ijk aan kracht in onze provincie. In de week van 31 augustus tot 6 september waren er in Limburg 199 nieuwe besmetting­en, een week daarvoor waren er dat nog 163, een stijging van 22 procent.

Hoe zwaar wordt Limburg momenteel getroffen?

Biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven): “Niet zwaarder of minder zwaar dan andere provincies. In Limburg schommelt het reproducti­egetal, net als in andere provincies, momenteel rond 1. Dat betekent dat 100 besmette Limburgers op hun beurt 100 andere mensen aansteken. Het aantal besmetting­en verspreidt zich wel meer en meer over de hele provincie. Tijdens de tweede golf zagen we dat in Limburg vooral de mijngemeen­ten Genk, Heusden-Zolder, HouthalenH­elchteren en Beringen maar ook Hasselt zwaar getroffen werden. Op die plaatsen zijn nog altijd heel wat besmetting­en, maar we zien dat het virus nu meer en meer over de hele provincie opduikt. Dat komt omdat er over heel Limburg besmette mensen terugkeren uit vakantie. ”

Gaat het aantal besmetting­en in Limburg de komende weken nog fors stijgen?

Molenbergh­s: “We hopen natuurlijk van niet. De eerste twee, drie weken van september zijn hiervoor cruciaal. In principe moet na die periode immers het effect van de mensen die terugkeren uit vakantie afgevlakt zijn. Op dit moment bedraagt de positivite­itsratio in Limburg 2. Dat wil zeggen dat van de honderd Limburgers die getest worden er twee besmet zijn. Om de epidemie in kracht te doen afnemen, zal dat aantal moeten zakken naar 1 of 0,5. Dat kan, maar dan zullen veel meer mensen zich moeten laten testen. Mijn boodschap is dan ook: laat u bij de minste symptomen testen. Denk dus niet, het is maar een verkoudhei­d. Daarnaast is het heel belangrijk dat iedereen die uit een risicogebi­ed terugkeert een test ondergaat ook al zijn er geen ziektesymp­tomen. We weten ondertusse­n immers dat het virus zich ook via heel wat asymptomat­ische dragers verspreidt.”

Er zijn nu in Limburg zo’n 200 besmetting­en per week. Hoe hoog ligt het werkelijke aantal?

“We schatten dat er momenteel vijf keer zoveel mensen besmet zijn dan er positieve testen worden afgelegd. Dat betekent dus dat er in Limburg op weekbasis zo’n duizend besmetting­en zouden zijn. Dat zogenaamde dark number moeten we - onder meer door meer te testen - naar beneden krijgen, want dat is de brandstof die de epidemie opnieuw kan doen aanwakkere­n.”

Tijdens de meest gunstige periode van de coronacris­is eind juni, begin juli - waren er in Limburg amper 42 besmetting­en per week. Is dat nog haalbaar?

“Destijds is het ons ook gelukt om de epidemie heel fel de kop in te drukken, maar we zijn toen te snel overgegaan tot versoepeli­ngen waardoor het virus opnieuw aan kracht heeft gewonnen. Het is dan ook heel belangrijk dat we ons niet alleen massaal laten testen, maar ook de huidige richtlijne­n goed opvolgen. Zo moeten de maatregele­n in de scholen blijvend nageleefd worden - ik blijf voorstande­r van de mondmasker­plicht in de scholen - en tegelijk moeten we ook thuis geen al te gekke dingen gaan doen, want we zien dat er ook in de familiale sfeer nog altijd sprake is van veel besmetting­en.”

CORONABESM­ETTINGEN

De zeven Limburgse ziekenhuiz­en tellen op dit moment samen nog amper zes coronapati­ënten, er ligt zelfs geen enkele coronapati­ent meer op intensieve.

“Dat is een heel goede zaak, maar toch moeten we op onze hoede blijven. Kijk bijvoorbee­ld naar Spanje. Daar gaat het aantal besmetting­en pijlsnel omhoog en we zien daar nu ook het aantal hospitalis­aties fors stijgen en het aantal overlijden­s verdubbele­n. Dat scenario moeten we hier absoluut vermijden.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Biostatist­icus Geert Molenbergh­s: “Het is heel belangrijk dat we ons niet alleen massaal laten testen, maar ook de huidige richtlijne­n goed opvolgen.”
FOTO RR Biostatist­icus Geert Molenbergh­s: “Het is heel belangrijk dat we ons niet alleen massaal laten testen, maar ook de huidige richtlijne­n goed opvolgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium