Het Belang van Limburg

Vooruit, maar met wat?

- Timmie van Diepen Reacties: dekern@hbvl.be

Geen spektakel op een podium, waar het doek langzaam optrekt en uit de kunstmatig­e nevelen van de rookmachin­e de nieuwe letters opduiken, omringd door obligaat applaudiss­erende bobo’s. Niets van dat alles om de nieuwe naam van sp.a aan te kondigen. Vooruit, zo zal de partij vanaf december heten, en dat werd woensdagav­ond netjes bekendgema­akt via hoe kan het ook anders Instagram, het geliefkoos­de medium van voorzitter Conner Rousseau.

Het leek allemaal wat overhaast, maar misschien past het wel bij de naam, het moet vooruitgaa­n. Rousseau wil al langer de spotlights van zijn eigen partij weghalen en ze opnieuw op de inhoud richten. De nieuwe naam moet die nieuwe lading dekken en voor een fris elan zorgen. Na jarenlang, verkiezing na verkiezing, rake klappen te hebben geïncassee­rd, lijkt het zelfvertro­uwen stilaan terug te keren onder de socialiste­n. Dat net nu het socialisme voor de eerste keer sinds 1945 en de oprichting van de Belgische Socialisti­sche Partij uit de naam verdwijnt, is geen toeval. Het socialisme spreekt als verzamelna­am niet meer aan. Met Vooruit liggen alle opties open. Gaan we naar een verbreding­soperatie zoals ook de VLD die inzette na Verhofstad­ts moderniser­ing van de oubollige PVV? Mikt de partij op kartels met andere progressie­ve partijen? Krijgen we straks een inhoudelij­k andere koers? Het antwoord is dat we het niet weten. Het is Vooruit, maar voorlopig is de vraag vooral: vooruit met wat? De naamsveran­dering komt in dat opzicht op een vreemd moment. Rousseau mag dan wel de partijstru­cturen lichter hebben gemaakt - dat was ook nodig, want electorale achteruitg­ang betekent ook minder subsidies - de partijvern­ieuwing staat nog in haar kinderscho­enen. Rousseau loopt voorop met een nieuwe vlag, maar daarachter is het voorlopig mager. Of mogen we de uitspraken van de voorzitter in Gert Late Night (“Als je geen Nederlands wil leren, kan je hier weinig komen doen”) catalogise­ren onder een koerswijzi­ging? Dat hij goed heeft gekeken naar het Deense voorbeeld, waar de socialisti­sche partij al langer scoort met een flinks discours, is geen geheim. En de tactiek is ook niet nieuw. Vraag dat maar aan Louis Tobback. Maar of het ook allemaal goed doordacht is? Daar lijkt het vooral (nog) niet op.

De partij drijft vandaag op de politieke maagdelijk­heid van Rousseau, zijn enthousias­me, zijn frisse look. Maar straks wordt hij een van de zeven partijvoor­zitters van de Vivaldi-regering en zal ook hij onpopulair­e beslissing­en moeten verdedigen. Hoe snel brokkelt Rousseau’s imago van politiek vernieuwer af? Kan hij in een strak bestuursca­rcan zijn partij op een ander spoor zetten? Veel meer dan de naam zal dat straks bepalen of de partij vooruit kan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium