Het Belang van Limburg

Wet uit 2016 verbiedt versturen naaktbeeld­en zonder toestemmin­g

- Eva De Poorter

Voor het indienen van zijn klacht tegen onbekenden maakt Stan Van Samang gebruik van een wet uit 2016. Deze wet die verbiedt om andermans naaktbeeld­en te verspreide­n zonder toestemmin­g, is pas twee maanden geleden nog verstrengd.

Andermans naaktbeeld­en verspreide­n zonder toestemmin­g is strafbaar. De voorbije dagen is het al verschille­nde keren gezegd geweest, na het lekken van intieme beelden van BV’s. Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, had al een vlammend betoog geschreven. Donderdag is ook minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in de pen gekropen op zijn website (zie ook hiernaast). Naast de strafbaarh­eid wijst hij ook op de gevolgen voor de slachtoffe­rs: “De schade kan niet overschat worden. Levens worden verwoest, relaties lopen op de klippen. In sommige gevallen drijft het slachtoffe­rs tot het begaan van wanhoopsda­den.” Nochtans is het versturen van naaktbeeld­en zonder toestemmin­g pas in 2016 bij wet verboden. “En op 1 juli 2020 is die wetgeving verstrengd voor wie naaktbeeld­en doorstuurt om een persoon te schaden of er commerciee­l gewin uit te halen”, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. “Wie naaktbeeld­en zonder toestemmin­g verspreidt, riskeert 6 maanden tot 5 jaar cel. Wie dat doet uit kwaadwilli­gheid of geldgewin, riskeert een tot vijf jaar cel en een boete van 10.000 euro.

“Het gaat hier niet om een klachtenmi­sdrijf ”, stelt Liesbet Stevens. “Het parket hoeft dus niet te wachten op een klacht van een slachtoffe­r om op te treden. Net zoals bij de zaak-Bart De Pauw. Stan Van Samang heeft zich hier burgerlijk­e partij gesteld, dus wordt er een onderzoek gevoerd, waar alle elementen in worden onderzocht. Die andere slachtoffe­rs kunnen zich ook burgerlijk­e partij stellen tot er een rechtszaak komt. Dan hebben ze recht op een schadeverg­oeding. Doen ze dat niet, dan nog zal het parket alsnog de feiten onderzoeke­n, omdat ze gelijkaard­ig zijn. Het slachtoffe­r kan dat niet tegenhoude­n. Wel kunnen ze hun persoonlij­ke medewerkin­g weigeren.”

Seksuele beleving

Sexting houdt heel veel risico’s in, maar toch blijft het gebeuren. Bij jongeren én volwassene­n is het met de opkomst van de smartphone een vorm van seksuele beleving geworden. “Al in de jaren tachtig waren er studies naar het gebruik van de polaroid voor naaktfoto’s. Het heeft altijd bestaan, dankzij het internet zijn er meer mogelijkhe­den om het te doen”, zegt Joris Van Ouytsel van de UAntwerpen, die onderzoek doet naar sexting. “Sexting valt niet 100 procent veilig te doen. Al kan je jezelf wel beschermen door niet herkenbaar op beeld te staan. Doe het ook enkel met mensen die je kent en al ontmoet hebt en laat je niet onder druk zetten.” “Ik zie nu veel mensen zeggen: wees niet zo dom om aan sexting te doen. Maar die boodschap heeft geen zin. De meeste beelden worden verstuurd binnen een vertrouwen­srelatie. Dan denk je: mij gaat het niet overkomen, want ik stuur het naar iemand die ik niet vertrouwen. Dan denkt men niet aan die gevolgen. Maar het kan wel iedereen overkomen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium