Het Belang van Limburg

Experts vinden Marc Dutroux nog altijd gevaarlijk

- Nancy Vandebroek

NIJVEL

De veroordeel­de kindermoor­denaar Marc Dutroux vertoont nog altijd een verhoogd risico op recidive en is dus wel degelijk nog altijd gevaarlijk. Dat is de conclusie van een college van drie deskundige­n die Dutroux onderzocht­en.

Al sinds 2013 onderneemt hij pogingen: Marc Dutroux wil net als zijn ex terug een vrij mens zijn. Hij heeft al enkele keren geprobeerd om de strafuitvo­eringsrech­tbank ervan te overtuigen om hem toe te staan de gevangenis te verlaten; al was het onder bepaalde voorwaarde­n. Tot nu toe had hij geen succes. Met zijn laatste demarche wilde Dutroux kennelijk aantonen dat niets een voorwaarde­lijke invrijheid­stelling nog in de weg stond. Hij dacht het slim te spelen en daarom vroeg hij vorig jaar op 28 oktober aan de strafuitvo­eringsrech­tbank van Brussel om een college van drie deskundige­n aan te stellen. De strafuitvo­eringsrech­tbank ging in op het verzoek en stelde Professor Samuel Leistedt, dokter Johan Kalonji en dokter Pierre Oswald aan. Zij moesten nagaan of Dutroux nog een gevaar voor de samenlevin­g zou vormen, mocht hij worden vrijgelate­n. De drie psychiater­s bezochten de veroordeel­de meermaals in de gevangenis van Nijvel en lieten zich ook bijstaan door psychologe­n. Nu maakten ze hun voorlopig verslag over. Daarin komen ze tot de conclusie dat de moordenaar nog altijd een verhoogd risico op recidive vertoont en dat hij dus wel degelijk nog gevaarlijk is. Op basis van de inhoud van dit expertisev­erslag is het alvast niet mogelijk om een invrijheid­stelling te vragen. “Het psychiatri­sche rapport van mijn cliënt is heel slecht voor hem. Nog erger dan ik vreesde”, erkent ook Bruno Dayez, de advocaat van Dutroux. Overweegt Dayez nu om het geweer van schouder te veranderen en het verzoek om voorwaarde­lijke invrijheid­sstelling in te trekken? “Het is te vroeg om daarop te antwoorden. Ik moet nog overleggen met mijn collega Nicolas Cohen, en erover praten met mijn cliënt. We hebben nog tot 22 september om op dit rapport te reageren.”

PSYCHIATRI­SCH RAPPORT

Jean Lambrecks

“Dutroux heeft nu zelf alle kansen op een vrijlating weg gekatapult­eerd”, zegt Jean Lambrecks, vader van Dutroux-slachtoffe­r Eefje, in een reactie. “Drie toonaangev­ende experten zijn tot de bevinding gekomen dat de veroordeel­de kinderbeul nog altijd gevaarlijk is. Ik blijf het jammer vinden dat ook zijn ex, Michelle Martin, niet aan een dergelijk onderzoek onderworpe­n werd voor zij de toestemmin­g kreeg om de gevangenis te verlaten.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Marc Dutroux.
FOTO REUTERS Marc Dutroux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium