Het Belang van Limburg

Parkeerwek­ker wil boetes voorkomen

-

VERKEER GENK

Een Nederlands bedrijfje test technologi­e uit waarmee “vergeetach­tige” chauffeurs een parkeerboe­te kunnen uitsparen.

De moderne parkeerwac­hter is een auto met een camerasyst­eem die al rijdend nummerplat­en leest en controleer­t of geparkeerd­e voertuigen correct betaald hebben. Verschille­nde steden sturen al zulke scanauto’s uit om wanparkeer­ders te betrappen. Bij ons in Limburg toeren sinds enkele maanden scanauto’s rond in Genk.

In Nederland zijn scanauto’s al langer de schrik van de foutparkee­rders. Het Amsterdams bedrijfje Parkeerwek­ker wil die controles omzeilen met technologi­e. Er is een test opgezet waaraan vijftig chauffeurs kunnen deelnemen in enkele Nederlands­e steden. Parkeerwek­ker plukt via het internet beelden van veiligheid­scamera’s en dashcams die de straten in het oog houden. Die livebeelde­n koppelen ze aan een computerpr­ogramma dat scanauto’s herkent en parkeerder­s via sms waarschuwt zodra er een controle in hun buurt is. Automobili­sten krijgen zo even tijd om hun parkeergel­d alsnog te betalen aangezien de boete pas vijf minuten na het scannen van een nummerplaa­t wordt uitgeschre­ven. Dat schijnt allemaal legaal te zijn, maar de stad Amsterdam kan niet lachen met de innovatiev­e technologi­e en overweegt een verbod in te voeren.

Rotatie

Peter Lamens, zaakvoerde­r van parkeerbed­rijf OPC dat ook de scanauto’s in Genk uitstuurt, is niet onder de indruk van Parkeerwek­ker: “Hun technologi­e is schandalig, maar wel rap te omzeilen. Nu staan de camera’s nog op het dak van onze scancars, maar we kunnen dat integreren in de auto, niemand zal ze dan nog herkennen. Controle is nodig om een goed parkeerbel­eid te voeren. Het is geen geldkloppe­rij, maar heeft de bedoeling om rotatie te creëren in een stad zodat meer mensen kans hebben om te parkeren. Wie niet in orde is, krijgt een retributie.”(km)

 ?? FOTO HH/ DC ?? Een scanauto speurt naar wanparkeer­ders in Tilburg.
FOTO HH/ DC Een scanauto speurt naar wanparkeer­ders in Tilburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium