Het Belang van Limburg

“Verbod onverdoofd slachten is in strijd met Europees recht”

- Liliana Casagrande/Belga

Het Vlaamse verbod op het onverdoofd slachten van dieren, is volgens een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in strijd met het Europees recht. De definitiev­e uitspraak wordt over enkele maanden verwacht. “Leve justitie, vive la justice”, zegt Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexec­utieve.

Sinds 1 januari 2019 is het in Vlaanderen verboden om dieren te slachten zonder dat die eerst verdoofd worden. Dat geldt ook voor rituele slachtinge­n in religieuze kringen. Verschille­nde joodse en moslimvere­nigingen trokken daarop naar het Grondwette­lijk Hof, dat de vraag voorlegde aan het Europees Hof van Justitie. Advocaat-generaal Gerard Hogan vindt nu dat het decreet uit 2017 ingaat tegen het Europees recht, meer bepaald tegen de godsdienst­vrijheid. Een Europese verordenin­g verplicht dat dieren uitsluiten­d worden gedood nadat ze zijn “bedwelmd”, maar diezelfde verordenin­g voorziet ook een uitzonderi­ng, zodat dieren nog wel geslacht kunnen worden volgens bepaalde religieuze methoden. Als lidstaten rituele slachting zonder verdoving verbieden, dan wordt “de essentie van de religieuze waarborgen in het Handvest aangetast voor de aanhangers van het jodendom en de islam, voor wie deze rituelen een diepgaand persoonlij­k religieus belang hebben.” Hogan geeft toe dat ritueel slachten “vaak moeilijk te rijmen valt met moderne opvattinge­n over dierenwelz­ijn”, maar dat betekent nog niet dat lidstaten de uitzonderi­ng in het Europees recht mogen uithollen omwille van het dierenwelz­ijn. De conclusie van Hogan is nog geen definitief arrest van het Europees Hof, dat wellicht pas over enkele maanden volgt. Maar het is eerder uitzonderl­ijk dat het hof in zijn oordeel nog sterk afwijkt van de beoordelin­g van de advocaat-generaal.

Reacties

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) is het “fundamente­el oneens” met het advies. “Voor mij verleent godsdienst­vrijheid nooit een ‘license to kill’”, zegt de minister en ook dierenrech­tenorganis­atie Gaia “staat perplex”. Maar in moslimkrin­gen zijn ze zeer tevreden met het advies. “We hebben dit indertijd aangevocht­en samen met de koepelorga­nisaties van moskeeen en met de Joodse gemeenscha­p”, zegt Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexec­utieve. “We wachten op de definitiev­e uitspraak, maar voor ons is dit heel goed nieuws. Gelukkig kunnen we rekenen op Justitie. In geen enkel ander Europees land hebben ze zo’n algemeen verbod als in Vlaanderen. Wallonië is Vlaanderen ook gevolgd, Brussel nog niet.” Üstün verwacht weliswaar niet dat de moslims in juli 2021 al opnieuw kunnen offeren.

De invoering van dat verbod zorgde indertijd voor veel commotie, zeker bij politici van Turkse of Marokkaans­e origine die veel problemen hadden om lokaal uit te leggen dat hun partij in het Vlaamse parlement het verbod verdedigde. Intussen is die storm gaan liggen, maar ze blijven nog altijd zeer voorzichti­g in hun reacties.

“De islamitisc­he gemeenscha­p voelde dat verbod aan als moslims bashen”, zegt Funda Oru, ondervoorz­itter van sp.a en schepen in Heusden-Zolder. “Daar is veel commotie rond geweest, moslims vonden dat ze geviseerd werden. Maar niet iedereen wist dat dit werd aangevocht­en voor de rechtbank.”

“Ik wil eerst het advies eens rustig lezen, maar ik ben iemand die religie een plek in de samenlevin­g wil geven”, zegt Nawal Farih, Kamerlid voor CD&V en gemeentera­adslid in Genk. “Iedereen moet zijn religie kunnen uitoefenen: ook moslims en joden.” Habib El Ouakili, sp.a-schepen in Hasselt, is indertijd actief bezig geweest met die kwestie, maar wil nu nog even niet reageren. Ook Muhammet Oktay (Groen) uit Houthalen-Helchteren wacht op de definitiev­e beslissing. Mustafa Aytar, sp.a-schepen in Houthalen-Helchteren, wil zijn mening wel kwijt. “De moslims hebben zich gehouden aan de regels en intussen geduldig gewacht op een gerechteli­jke uitspraak”, zegt Aytar. “Maar ook ik wil eerst het arrest zien.”

 ?? FOTO RTR ?? Een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie vindt dat het Vlaamse decreet uit 2017 dat het onverdoofd slachten van dieren verbiedt, ingaat tegen het Europees recht, meer bepaald tegen de godsdienst­vrijheid.
FOTO RTR Een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie vindt dat het Vlaamse decreet uit 2017 dat het onverdoofd slachten van dieren verbiedt, ingaat tegen het Europees recht, meer bepaald tegen de godsdienst­vrijheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium