Het Belang van Limburg

Sophie Wilmès mag tot 1 oktober blijven zitten

- Timmie van Diepen

Preformate­urs Egbert Lachaert en Conner Rousseau krijgen tien dagen extra om een formateur/nieuwe premier aan te duiden. De restregeri­ng van premier Sophie Wilmès mag tot 1 oktober blijven zitten.

Normaal gezien zouden we vandaag geweten hebben wie de formateur en dus de volgende premier van dit land zou worden, maar door de positieve coronatest van Lachaert en de daaropvolg­ende quarantain­e van de andere partijvoor­zitters van de Vivaldi-coalitie (op Bouchez na, die vindt dat hij geen hoogrisico­contacten heeft gehad, red.) staan de regeringso­nderhandel­ingen op een laag pitje. Via videoverga­deringen is het moeilijk om knopen door te hakken. Preformate­urs Lachaert (Open Vld) en Rousseau (sp.a) zullen vandaag dan ook meedelen aan de koning dat er nog geen doorbraak is. Ook dat gebeurt telefonisc­h of via videoverga­dering.

Akkoord over uitstel

Donderdag zaten de partijvoor­zitters virtueel samen om te bespreken hoe het verder moet. Vanaf volgende vrijdag 18 september loopt de quarantain­e af en kan er opnieuw fysiek worden vergaderd. Er is afgesproke­n dat Lachaert en Rousseau op maandag 21 september opnieuw naar de koning moeten. Tegen dat moet er dus duidelijkh­eid zijn over de naam van de formateur. Die knoop hangt samen met inhoudelij­ke compromiss­en en de verdeling van de bevoegdhed­en. In de tussentijd zal de restregeri­ng van Sophie Wilmès (MR) nog even blijven zitten. De partijvoor­zitters hebben een akkoord dat de vertrouwen­sstemming die voorzien was voor volgende donderdag 17 september wordt uitgesteld naar 1 oktober. Tegen dan zou de nieuwe regering geland moeten zijn of de landingsba­an in zicht moeten hebben.

 ?? FOTO BELGA ?? De restregeri­ng van Sophie Wilmès (MR) mag nog even blijven zitten tot 1 oktober. De onderhande­lende partijvoor­zitters hebben een akkoord over het uitstel van de vertrouwen­sstemming.
FOTO BELGA De restregeri­ng van Sophie Wilmès (MR) mag nog even blijven zitten tot 1 oktober. De onderhande­lende partijvoor­zitters hebben een akkoord over het uitstel van de vertrouwen­sstemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium