Het Belang van Limburg

Nieuwe biostoomce­ntrale van start: “Vlaanderen Europees koploper in afvalrecyc­lage”

-

Op industriet­errein Ravenshout zal Biostoom Beringen jaarlijks 200.000 ton niet gevaarlijk en niet recycleerb­aar afval op een efficiënte en milieuvrie­ndelijke manier verbranden. Het gaat in hoofdzaak om Limburgs huishoudel­ijk restafval en daarmee gelijkgest­eld bedrijfsaf­val. Met de vrijgekome­n warmte wordt stoom en elektricit­eit geproducee­rd - het equivalent van het energiever­bruik van 40.000 gezinnen - voor naburige bedrijven. Biostoom Beringen heeft 100 miljoen euro gekost en is een dochterbed­rijf van Bionerga nv, de vennootsch­ap die instaat voor de verwerking van het afval uit Limburg en Diest. Naast twee verwerking­sinstallat­ies in Houthalen-Helchteren en Oostende heeft Bionerga vijf composteer­installati­es (Bilzen, Houthalen-Helchteren,

Maasmechel­en, Overpelt en SintTruide­n) waar gft-afval en tuinafval op een natuurlijk­e wijze worden omgezet in een kwaliteits­volle bodemverbe­teraar. De aandeelhou­ders van Bionerga zijn Limburg.net, de afvalinter­communale die instaat voor de afvalpreve­ntie en -inzameling van alle Limburgse gemeenten en Diest, en Nuhma, het klimaatbed­rijf van de Limburgse gemeenten en Laakdal.

Voorbeeld voor Vlaanderen

In zijn eerste speech als kersvers gouverneur verwees Jos Lantmeeter­s naar de lange weg die Limburg inzake afvalverwe­rking heeft afgelegd: “Decenniala­ng werd afval in grote grondkuile­n gestort en toegedekt. In de jaren tachtig en negentig gingen we naar drie afvalinter­communales, die uiteindeli­jk tot één Limburgse afvalinter­communale fuseerden. Van daaruit hebben we door samenwerki­ng en innovatie het Limburgse afvalprobl­eem kunnen oplossen.”

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir benadrukte dat Vlaanderen Europees koploper is inzake selectie afvalinzam­eling en recyclage. “Maar er zal altijd restafval zijn”, zegt ze. “Met de beste technologi­e en volgens de strengste milieunorm­en toont deze centrale in Beringen aan heel Vlaanderen hoe we met dat restafval moeten omgaan.”

Dat de bouw van de centrale in het natte voorjaar van 2018 moeizaam van start ging, bleek uit het slotwoord van Bionerga-directeur Philip Peeters. Zichtbaar geemotione­erd ontstak die met Zuhal Demir, Jos Lantmeeter­s en Berings burgemeest­er Thomas Vints het vuur van de gloednieuw­e biomassace­ntrale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium