Het Belang van Limburg

Bob Woodward legt Trump het vuur aan de schenen

- Jef Van Hoofstat

Zeggen dat Robert “Bob” Woodward (77) – ondanks enkele kemels – een icoon van de journalist­iek is, is een understate­ment van jewelste. Nu brengt “de beste reporter aller tijden” ook president Trump in nauwe schoentjes. Wie is die man, en hoe peutert hij elke keer weer spraakmake­nde zaken boven waar anderen falen?

En zeggen dat het begon als een doordeweek­se opdracht. Na vijf jaar in de Amerikaans­e marine was Woodward, de zoon van een rechter met een diploma Engelse literatuur van de prestigieu­ze Yale-universite­it op zak, amper een jaar in dienst bij de krant The Washington Post. Maar op 17 juni 1972 kreeg hij – samen met zijn al even jonge en onervaren collega Carl Bernstein – een op het eerste gezicht doordeweek­s verhaal over een inbraak in het hoofdkwart­ier van de Democratis­che partij in het Watergate-hotel in Washington D.C. toegewezen.

Twee jaar en tientallen spraakmake­nde artikels later had Woodward de machtigste man ter wereld op de knieën gekregen. President Richard Nixon bleek achter de inbraak te zitten. De illegale manier waarop Nixon dat potje jarenlang probeerde toe te dekken, deed hem in 1974 in schande aftreden. Met dank aan Woodward,

wiens harde werk door een collega werd omschreven als “misschien wel de grootste journalist­ieke prestatie aller tijden”. All the President’s Men, hun boek over het schandaal, werd een wereldwijd­e bestseller. De Hollywoodv­erfilming maakte van Woodward een regelrecht­e ster.

Luis in de pels

In de decennia daarna zou Woodward een luis in de pels van president na president blijven. Van Reagon over Clinton tot Bush en Obama: allemaal werden ze wel eens voor schut gezet door een verhaal dat Woodward met dank aan zijn wijdvertak­te netwerk in het kleine wereldje van politiek Washington in de openbaarhe­id had gebracht. Ben Bradlee, zijn hoofdredac­teur ten tijde van het Watergate-schandaal noemde Woodward bij zijn pensioen “de beste onderzoeks­journalist van zijn generatie, misschien wel de beste ooit”. David Gergen, die werkte voor vier verschille­nde presidente­n, noemde hem “een kracht die de Amerikaans­e regering eerlijk houdt”.

Hoe doet hij het? In de woorden van voormalig CIA-directeur Robert Gates in 2014: “Ik had hem moeten rekruteren voor de CIA. Hij beheerst de kunst om volwassen mensen die weten dat ze moeten zwijgen plots toch het achterste van hun tong te laten zien. Zijn gave om mensen te laten praten over onderwerpe­n waarover ze hun mond moeten houden, is buitengewo­on en misschien zelfs uniek.” De kritiek dat hij te vaak gebruikmaa­kt van anonieme bronnen, neemt Woodward dan ook voor lief. “Ik ben ervan overtuigd dat hij enkel opschrijft wat hij gelooft dat klopt”, aldus Gergen.

In de fout

Woodward bouwde een illustere carrière op zijn Watergate-faam, maar dat betekent niet dat de man een foutloos parcours reed. In 1980 kwam hij zwaar onder vuur te liggen toen hij als adjuncthoo­fdredacteu­r van “zijn” Washington Post het verhaal Jimmy’s World nomineerde voor de Pulitzerpr­ijs. Daarin beschreef een journalist­e van de Post het leven van een achtjarige heroïnever­slaafde in de straten van Washington D.C. “met de sporen van naalden op zijn dunne, bruine armpjes”. Het bleek een totale fabricatie. Verrassend genoeg weerhield dat Woodward er niet van om zijn beslissing te blijven verdedigen. “Het was een briljant verhaal, hoe vals en verzonnen het ook moge zijn”, aldus een gepikeerde Woodward, toch de man die zijn reputatie had gebouwd op harde en onweerlegb­are feiten. In de aanloop naar de Irakoorlog liet Woodward zich dan weer in de luren leggen door de regering van George W. Bush, over het bestaan van massaverni­etigingswa­pens in Irak. Toen hij de vraag kreeg wat hij zou zeggen als zou blijken dat die wapens er niet waren, antwoordde Woodward toen: “De kans dat dat gebeurt, is ongeveer nul. Er is zoveel bewijs.” Later zou Woodward daarover toegeven dat hij daar in de fout ging. “Ik had dieper moeten graven, ik had veel sceptische­r moeten zijn.”

Nieuw boek

Toch is Woodward op zijn 77ste nog altijd een speler om rekening mee te houden in de Amerikaans­e politiek. In 2018 schetste hij in het boek Fear op basis van honderden uren gesprekken met leden van de Trump-administra­tie een angstaanja­gend beeld van een disfunctio­neel Witte Huis, en van een president die door zijn belangrijk­ste adviseurs omschreven werd als “een idioot met het begrip van een lagere scholier” en “een verdomde leugenaar”. Trump verweet Woodward dat hij zelf niet had meegewerkt aan dat boek (ook al had Woodward hem meermaals om medewerkin­g verzocht). Was het daarom dat Trump wel instemde met gesprekken voor Rage, het nieuwste boek van Woodward?

De publicatie van dat boek staat gepland voor dinsdag, maar verschille­nde Amerikaans­e media hebben nu al delen gepublicee­rd. Het beeld dat Woodward daarin op basis van achttien urenlange interviews met Trump schetst, is opnieuw onthutsend. De eerste grote onthulling – dat Trump in februari al wist hoe dodelijk het coronaviru­s was, maar geen actie ondernam omdat hij “geen paniek wilde creëren” – is een zware opdoffer voor de president met het oog op de presidents­verkiezing­en in november. En zo doet Bob Woodward opnieuw een president zweten.

“Hij beheerst de kunst om volwassen mensen die weten

dat ze moeten zwijgen plots toch het achterste van hun tong te laten zien”

Robert Gates

Voormalig CIA-directeur

 ?? FOTO AP ?? Bob Woodward: de man die presidente­n doet beven.
FOTO AP Bob Woodward: de man die presidente­n doet beven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium