Het Belang van Limburg

De 112-centrales in ons land verwerken gemiddeld elf noodoproep­en per dag die via de ‘verklikker’ van een binnenkome­n.

- Phillip Pergens

ECALL-SYSTEEM

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Een glad wegdek na stevige regenbuien, meer was het voorbije weekend niet nodig voor een slippartij op de E314 in Houthalen. De Volkswagen Touareg ging overkop en belandde in het bos naast de snelweg. Dertig meter verder kwam het wrak, met daarin een koppel uit Houthalen-Helchteren, tot stilstand. Gelukkig voor hen was hun wagen uitgerust met het zogenaamde eCall-systeem. Sinds 1 april 2018 is het in Europa verplicht om alle nieuwe auto’s met die veiligheid­ssoftware uit te rusten. Daarmee kunnen de noodcentra­les manueel of automatisc­h gealarmeer­d worden. En dat gebeurt gemiddeld meer dan elf keer per dag, zo blijkt uit de meest recente cijfers van 2019.

4.084 eCalls per jaar

“In totaal hebben de noodcentra­les in ons land dat jaar 4.084 eCalls ontvangen”, luidt het op het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V). “In die cijfers zijn echter ook de valse meldingen opgenomen waarbij mensen “per ongeluk” op de knop hebben geduwd.” Het systeem is dan ook (nog) niet waterdicht. Zo wordt een onderschei­d gemaakt tussen publieke en private eCalls. “De publieke eCall is gratis en brengt de betrokkene rechtstree­ks in contact met de noodcentra­le 112 en kan naast manueel ook automatisc­h geactiveer­d worden via de sensoren van het voertuig. Het systeem stuurt dan een minimum set of data door. Onder meer de positie van de wagen behoort tot de gegevens. In zulke gevallen volgt ook steeds een telefonisc­h contact met de 112-telefonist­en. Elke oproep wordt behandeld.”

Private noodcentra­les

Bij het ongeval van het voorbije weekend werkte het systeem perfect. De slachtoffe­rs werden geholpen en naar het ziekenhuis overgebrac­ht. “Een schoolvoor­beeld. Op deze manier kan het levens redden”, liet de federale wegpolitie van Limburg optekenen. Dat de oproep via een private Ecall tot bij de noodcentra­le is geraakt, speelt daar een belangrijk­e rol in omdat het fijnmazige­r is.

“Het is een optie die een bedrijf kan aanbieden aan de eigenaar van het voertuig. Ze kan betalend zijn en maakt vaak deel uit van een bredere dienstverl­ening. Autofabrik­anten zetten hiervoor private alarmcentr­ales in om de calls die via hun wagenpark worden gestuurd te laten behandelen. Die telefonist­en filteren de eerste oproep en kunnen via directe inbelnumme­rs met de officiële 112central­es communicer­en.”

Het was een Engelstali­ge stem die alle belangrijk­e info doorspeeld­e, van een door onze staat erkende firma. “Dat is heel belangrijk. Vandaag tellen we in België zeven bedrijven die private eCalls mogen en kunnen filteren. Zij verifiëren of er valse oproepen zijn. Wanneer hulp van politie of ziekenwage­n dringend is, geven zij dat door aan onze alarmisten”, besluiten ze bij het kabinet van minister De Crem.

 ?? FOTO PHILIP PERGENS ?? Het voorbije weekend alarmeerde het eCall-systeem de hulpdienst­en nadat een koppel van de weg was geraakt in Houthalen-Helchteren.
FOTO PHILIP PERGENS Het voorbije weekend alarmeerde het eCall-systeem de hulpdienst­en nadat een koppel van de weg was geraakt in Houthalen-Helchteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium