Het Belang van Limburg

Katholiek Onderwijs vraagt 14,5 miljoen voor coronakost­en

-

Toen de scholen afgelopen mei opnieuw mochten opstarten, werd er massaal geïnvestee­rd in handgels, mondmasker­s, extra wastafels en andere beschermin­gsmiddelen om leerlingen opnieuw veilig naar school te laten gaan. Een investerin­g die de scholen van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen zo’n 12 miljoen euro kostte, zo berekende de koepel op basis van een steekproef bij 258 scholen. Daarnaast liepen de scholen ook nog eens 11 miljoen euro mis door schoolfees­ten, opendeurda­gen en eetfestijn­en die niet konden doorgaan. Alle kosten en misgelopen inkomsten samengetel­d, komt het Katholiek Onderwijs voor de scholen en internaten aan een coronareke­ning van 39 miljoen euro. “Van de 39 miljoen euro die de

Vlaamse regering voor heel Vlaanderen voorzag, ging er 24,5 miljoen naar het Katholiek Onderwijs”, klinkt het. “We verwachten dat een bijkomende investerin­g van 14,5 miljoen euro nodig zal zijn om de begrotinge­n van vorig schooljaar te doen kloppen”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

GO!

Ook de scholen van het gemeenscha­psonderwij­s (GO!) kampen met een begrotings­gat. “Van de overheid kregen we 4 miljoen euro aan tegemoetko­mingen”, zegt woordvoers­ter Nathalie Jennes. “We schatten dat we daarboveno­p nog 4,8 miljoen tekortkome­n. Ook dit schooljaar moeten we nog extra kosten maken voor veiligheid en hygiëne. Bovendien bestaat de kans dat we geen schoolfees­ten of andere initiatiev­en zullen kunnen organisere­n om extra inkomsten te genereren.”

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts werden er meer dan 39 miljoen euro middelen voorzien. “We hebben vorig schooljaar verschille­nde extra budgetten voor coronakost­en vrijgemaak­t, samen trouwens een pak meer dan 39 miljoen”, zegt

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs hij. “Op de vorige vergaderin­g van de Vlaamse regering maakten we nog meer dan 22 miljoen euro extra vrij voor coronakost­en in het eerste trimester. We zullen binnen de regering in alle rust bekijken of de extra budgetten voor de scholen voldoende zijn.”

Handenwass­traten

Volgens het Katholiek Onderwijs is het tekort het grootst in het basisonder­wijs. Daar zouden de tegemoetko­mingen volgens de berekening­en slechts 58 procent van de kosten dekken, tegenover 92 procent in het secundair onderwijs.

“De kosten lopen inderdaad op”, bevestigt Philip Marguiller, directeur van basisschoo­l Klim-Op in Sint-Truiden. “Investerin­gen in onder meer desinfecte­rende middelen, plexischer­men en handenwass­traten kostten ons vorig schooljaar enkele duizenden euro’s. Ons schoolfees­t levert jaarlijks zo’n 6 à 7.000 euro op, maar kon niet doorgaan. Net zoals ons mosselfees­t en de kienavond.” Ook voor dit jaar verwacht de directeur nog bijkomende kosten. “De waterfactu­ur heb ik nog niet gezien, maar het water stroomt hier bijna continu om de handjes van ruim 350 leerlingen te wassen. De ramen moeten bovendien vaker open om te verluchten, waardoor ook de stookkoste­n in de winter zullen oplopen.” Zonder extra tegemoetko­mingen dringen besparinge­n op onder meer leermiddel­en zich op. “De opbrengste­n van onze activiteit­en worden meestal gebruikt voor zaken zoals tablets, digitale borden, een speeltuig of een nieuwe plint in de sportzaal”, zegt Marguillie­r. “Het is nog afwachten of en onder welke voorwaarde­n de activiteit­en dit jaar zullen doorgaan. De kosten voor desinfecte­rende en beschermin­gsmiddelen lopen intussen gewoon voort.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium